Det lange træk tærer også psykisk

Mange sygeplejersker har udsigt til at skulle indgå i Covid-19-beredskabet længe endnu. Det kræver øget fokus på sygeplejerskernes mentale sundhed og egenomsorg, mener psykolog i arbejdsmedicin fra Herning

Oprettet: 20.04.2020
Christina Sommer
Pas på dig selv og dine kolleger
  1. Er du blevet omskolet, skal du acceptere, at du måske ikke kan levere sygepleje af samme kvalitet, som du plejer. Sænk kravene til dig selv.
  2. Læs af og søg hjælp hos din leder og dine kolleger, ikke din familie.
  3. Du skal kunne rumme flere frustrationer fra pårørende end normalt
  4. Husk, at reaktioner som træthed, koncentrationsbesvær og følelsesmæssige udsving er naturlige efter langvarigt pres.
  5. Er en kollega mere stille end normalt, kan det være tegn på, at han eller hun er i krise. Hav et venligt og omsorgsfuldt øje for hinanden.
  6. Det gavner mange at skrive tanker, følelser og oplevelser ned i en dagbog.

Kilde: Ole Bloch Knudsen

Omskoling, sidemandsoplæring, nye opgaver, nye kolleger og et helt nyt virus. Oveni kommer bekymringer om manglende værnemidler og risikoen for selv at blive smittet eller bære smitten videre.

Det er bare nogle af de nye arbejdsvilkår, som mange sygeplejersker har skullet omstille sig til de seneste måneder. Og den opgave har de klaret fantastisk flot, mener Ole Bloch Knudsen, klinisk psykolog ved Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest, Herning, som bl.a. yder psykologisk krisehjælp til ansatte på hospitalerne i Region Midtjylland.

”Vi psykologer har jo været lidt nysgerrige på, hvordan medarbejderne vil reagere i den her krisesituation. Og vi er imponerede – hatten af for sygeplejerskerne. De tager den virkelig i stiv arm, og der er en korpsånd uden lige,” siger han.

Herning er et af de områder i Danmark, der har været hårdest ramt af Covid-19, også i forhold til smittet hospitalspersonale. Og arbejdspresset på Covid-19-afsnittene har været højt, især i ugerne op til påske.

Stor følelsesmæssig belastning

Ifølge Ole Bloch Knudsen har der været en enorm indskrivning og udskrivning af patienter, og selvom arbejdsmængden er faldet lidt de seneste uger, er tempoet stadig højt.

”Derudover udgør samarbejdet med de pårørende til Covid-19-patienter endnu en ny belastning, da de jo ikke kan være på hospitalet, som de plejer. De ringer ind flere gange, ofte bekymrede og frustrerede, og forventer, at læger eller sygeplejersker straks ringer tilbage, hvilket ikke altid er muligt. Det er en stor følelsesmæssig belastning for mange sygeplejersker at vide, at de ikke kan give de pårørende det, de reelt efterspørger.”

I takt med, at den grønne kurve over antallet af Covid-19-smittede danskere ikke er steget så meget som forventet, trækker epidemien og dermed også de nye arbejdsvilkår i en slags langdrag, hvilket kan resultere i, at flere sygeplejersker bliver mentalt belastet:

”Vi har ikke haft så mange henvendelser endnu relateret til corona-krisen, men jeg tror desværre, at de kommer. Jeg tænker, at sygeplejerskerne pt. har nok at gøre med at håndtere arbejde og privatliv, som corona-krisen jo også belaster i mere eller mindre grad.”

Psykologhjælp under corona-krisen

Mange arbejdspladser har tilbud om psykologhjælp til deres medarbejdere under corona-krisen.

Spørg din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, hvilke muligheder der er på netop din arbejdsplads. Det kan variere fra kommune til kommune og på øvrige arbejdspladser.

Læs mere om regionernes kriseberedskaber og tilbud om psykologisk rådgivning her

Region Hovedstaden

Region Midtjylland

Region Nordjylland

Region Sjælland

Region Syddanmark:

-       Odense Universitetshospital: Man-søn kl. 7-18, tlf. 30 32 69 57, mail ouh.hr.krisepsyk@rsyd.dk

-       Sydvestjysk Sygehus: Alle dage kl.7-23, tlf. 51 68 72 06.

-       Sygehus Lillebælt: Se sygehusets intranet.

-       Sygehus Sønderjylland: Nærmeste leder kan henvise til psykolog, og sygehusets to præster kan kontaktes.

 

Dansk Kristelig Sygeplejeforening

Har du behov for at vende personlige bekymringer, eksistentielle, etiske, trosmæssige eller faglige udfordringer i forhold til Covid-19-situationen med nogen, tilbyder Dansk Kristelig Sygeplejeforening telefonrådgivning på hverdage mellem kl. 19-21. Læs mere på www.dks-forum.dk/samtale/