DSR: Arbejdsgiver skal løse rekrutteringsproblemer

Hver andet forsøg på at rekruttere en sygeplejerske mislykkes, viser nye tal fra STAR. Det er en stigning siden sidste opgørelse, som skyldes et presset arbejdsmiljø og lønnen. Der er brug for handling, mener DSR: ”Det er en ond spiral, og arbejdsgiver er nødt til at få os ud af den,” siger Grete Christensen.

Oprettet: 05.10.2021
Alexandra Pedersen, alp@dsr.dk
Foto: Simon Klein Knudsen

I de første fem måneder af 2021 er der registreret 3450 forgæves forsøg på at rekruttere en sygeplejerske. Det svarer til, at 47 procent af alle stillingsopslag enten fører til, at der ikke ansættes nogen, eller at en person uden de efterspurgte kompetencer ansættes.

Det fremgår af den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Antallet af forgæves rekrutteringer af sygeplejersker er steget fra 33 procent til 47 procent siden september 2020. Og for bare to år siden var det kun ca. hver fjerde, 23 procent, af rekrutteringerne af sygeplejersker, som var forgæves.

Værst står det til i Hovedstaden, hvor hele 63 procent af forsøgene på rekruttering er forgæves. Et tal som også er stigende fra forrige undersøgelse, hvor det lå på 51 procent.

”Tallene bekræfter det, vi hører. Vi er i den situation, at der er mange, som gerne vil være sygeplejerske og vi har stor søgning til uddannelsen. Problemet er, at sygeplejerskerne ikke kan se sig selv i den virkelighed, de møder – med stor travlhed og dårlig løn – og derfor søger de andre steder hen”, siger Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd.

Det resulterer i at mange stillinger er ubesatte. En rundspørge blandt ledende sygeplejersker viste tidligere i år, at der er omkring 5000 ubesatte stillinger.

Manglen på sygeplejersker er en af hovedårsagerne til, at sengepladser i øjeblikket lukkes og behandlinger udskydes på hospitaler landet over.

Region Sjælland har en forgæves rekrutteringsrate på 54 procent, og Fyn ligger på 37 procent. De fleste dele af Jylland ligger på omkring 20 procent.

Grete Christensen: ”Det er en ond spiral”

Ifølge Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, skyldes problemerne med at rekruttere sygeplejersker, at grundlønnen ikke følger med arbejdsvilkårene:

”Det er det vi hele tiden har råbt op om. Det er svært at få ansøgere til stillingerne på grund af arbejdsmiljøet og grundlønnen. Der er sygeplejersker, som uddannet sig, og så forlader faget. Det er nødvendigt at se på, hvad der skal til for at fastholde dem, og tiltrække flere,” siger Grete Christiansen.

”Det er en ond spiral, som der skal sættes en stopper for nu. Der skal laves en plan for, hvordan man skaber en bedre sammenhæng mellem antallet af sygeplejersker og antallet af patienter. Den eneste måde det har hængt sammen på, er fordi sygeplejerskerne løber stærkt, tager ekstra arbejde og sengepladser bliver lukket, men det er ikke en løsning. Mange forlader deres stillinger, fordi der ikke er mulighed for at få mere i løn, og det presser arbejdsmiljøet og tempoet for dem, der er tilbage,” siger hun.