DSR: Pålagt coronatest skal tælle som arbejdstid

Coronatest af medarbejdere bør ikke ske i fritiden, når det er pålagt af arbejdsgiveren, mener Dansk Sygeplejeråd. Danske Regioner er uenige, så nu må Arbejdsretten på banen.

Oprettet: 07.09.2020
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Det er ikke rimeligt, at sygeplejersker skal bruge deres fritid på at blive testet for corona, når det er pålagt af arbejdsgiveren på grund af tilfælde af covid-19 på arbejdspladsen. Alligevel er det sådan det er foregår i flere regioner og kommuner.

”Selvfølgelig skal man testes, hvis der er mistanke om, at man kan være blevet smittet med Covid-19 på arbejdet, og det er også i orden at arbejdsgiveren kan pålægge medarbejderne at blive testet. Men så er det også kun rimeligt, at arbejdsgiveren betaler for den tid, der er forbundet med det. Det er jo en smitterisiko, som er opstået på arbejdet,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.    

At det ikke fungerer sådan, har flere sygeplejersker oplevet. Blandt andet er en hel afdeling på Universitetshospital Sjælland blevet pålagt at blive testet, og det har en del måtte bruge deres fritid på, uden at der er sket honorering efter arbejdstidsaftalen. På den baggrund er sagen nu blevet taget op på et møde mellem Dansk Sygeplejeråd, Fagbevægelsens Fællesorganisation (FH) og Danske Regioner - uden at det dog lykkedes at nå til enighed.

”Det er vores klare opfattelse, at hvis man bliver kontaktet af sin arbejdsgiver og bliver pålagt at blive testet i sin fritid, så skal man honoreres efter arbejdstidsreglerne. Det kan man ikke bare pålægge sygeplejerskerne med henvisning til Sundhedsstyrelsens retningslinjer og samfundssind,” siger Grete Christensen. 

Nu vil der gennem FH blive sendt et klageskrift til Arbejdsretten. Tilsvarende er der en sag på vej mod KL, som FOA kører på baggrund af medarbejdere i kommunerne, som også har skullet bruge deres fritid på at blive testet.