Den stigende smitte har igen gjort covid19 til en samfundskritisk sygdom, og derfor har næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, sendt brev til beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye med opfordring til at sikre sygeplejerskers arbejdsmiljø. Det handler ikke mindst om covid-afdelinger, hvor sygeplejersker ofte anvender FFP2/3-masker for at opnå tilstrækkelig beskyttelse mod covid19-smitte.
”Vi skal ikke igen stå i en situation, hvor sygeplejerskers arbejdsmiljø tilsidesættes,” skriver Anni Pilgaard i brevet til arbejdsgiverne.
Helt uacceptabelt at lempe 3-timers regel for FFP
Fra januar til april 2021 blev 3-timers-reglen for, hvor længe man må arbejde med FFP-maske nemlig lempet. Dansk Sygeplejeråd appellerer til beskæftigelsesministeren om ikke igen at lempe 3-timersreglen.
”En sådan midlertidig lempelse blev tilladt i en periode, hvor hensynet til at sikre nok kvalificeret personale på covid-afdelingerne blev sat over hensynet til sygeplejerskernes helbred. Det var helt uacceptabelt og må ikke ske igen,” skriver Anni Pilgaard.
Gener af mundbind og FFP-masker
En rundspørge blandt Dansk Sygeplejeråds arbejdsmiljørepræsentanter i 2020 viste, at sygeplejersker ofte oplever gener ved brug af FFP-maskerne i form af hovedpine, hudgener, åndedrætsproblemer, svimmelhed og træthed.
Et alternativ til FFP-masker er turboenheder. I Arbejdstilsynets vejledning fremgår det, at hvis arbejdet strækker sig ud over 3 timer, skal der allerede fra arbejdets begyndelse benyttes enten filtrerende ånde-drætsværn med turboenhed eller luftforsynet åndedrætsværn.
En rundspørge i vinteren 2020 blandt tillidsrepræsentanter på intensivafdelinger oplyste 25 ud af 30 tillidsrepræsentanter, at der ikke blev benyttet turboenheder som værnemiddel for personalet.
Turboenheder er taget i brug flere steder i Region Hovedstaden. Det er National Forsyning af Værnemidler (NFOS), som har godkendt og indkøbt turboenheder. Det er muligt at kontakte NFOS for yderligere information om indkøb af turboenheder.