DSR: Vi skal nytænke praktikken på uddannelsen

Der er brug for at nytænke praktikken for at kunne optage flere studerende, mener Dansk Sygeplejeråd efter rekordhøjt studieoptag.

Oprettet: 29.07.2020
Maria Klit, mkl@dsr.dk

”Dansk Sygeplejeråd ser gerne, at vi udvider paletten af muligheder for, hvor sygeplejestuderende kan komme i praktik. Vi har for vane at sige, at sygeplejestuderende skal i praktik på hospitaler og i kommuner, men vi er nødt til at se på det uudnyttede læringspotentiale, der er i sundhedsvæsenet. Vi har f.eks. rigtig mange sygeplejersker ansat i almen praksis, og derfor vil det være helt oplagt, at mange studerende på sigt kommer i praktik der.”

Sådan siger næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, om muligheden for at skabe flere praktikpladser på sygeplejerskeuddannelsen.

225 flere ansøgere blev i år optaget på sygeplejerskeuddannelsen i forhold til sidste år. Det er et skridt i den rigtige retning, men langt fra nok til at løse sygeplejerskemanglen på sigt. En prognose foretaget af Regional- og Turismeforskning for Dansk Sygeplejeråd har tidligere vist, at der kan risikere at mangle flere end 6000 sygeplejersker i 2025, hvis ikke udviklingen bliver bremset.

”Der er brug for flere sygeplejersker, og derfor skal vi fortsat øge optaget på uddannelsen. Men det er afgørende, at kvaliteten også følger med. Der skal både være plads til flere studerende i undervisning​slokalerne men også ude i praktikken. Det kræver en stor indsats og villighed til at investere i uddannelsen. Men det kræver også, at vi begynder at tænke praktikpladser på en helt ny måde,” siger Dorthe Boe Danbjørg.
 

Masser af læring i almen praksis

Dorthe Boe Danbjørg slår fast, at der er ligeså meget læring for en sygeplejestuderende i almen praksis som på et hospital. Det vil kun give god mening med tanke på fremtidens sundhedsvæsen, hvor den primære sundhedssektor kommer til at spille en stadigt større rolle:

”For 25 år siden, da jeg selv var studerende, så sundhedsvæsenet helt anderledes ud. I dag er indlæggelsestiden forkortet, og rigtig meget foregår nu både i kommunerne og i almen praksis. Der er omkring 2000 sygeplejersker ansat i almen praksis. De laver sygepleje hver eneste dag, og hvor der er sygeplejersker, er der også sygepleje at lære,” siger hun.

P1 Orientering havde tirsdag fokus på behovet for flere uddannelsespladser på sygeplejerskeuddannelsen, og her bakkede uddannelsesordfører for Venstre, Ulla Tørnæs, op om Dansk Sygeplejeråds forslag:

”Jeg synes, det er fuldstændig oplagt, at Dansk Sygeplejeråd peger på, at nu må tiden være kommet til, at vi prøver at se på nye praktikmuligheder for de sygeplejestuderende, så vi ikke hænger fast i den traditionelle opfattelse af, at man ikke kan blive en god sygeplejerske, med mindre man har været på stuegang på et hospital,” sagde hun og fortsatte:

”Hvis vi virkelig vil sikre, at vi i fremtiden har de sygeplejersker, der er brug for i et moderne sundhedsvæsen som det danske, så bliver vi også nødt til at bane vejen for, at vi løbende kan uddanne flere.”