Flygtningebørn snydes for vigtig lægehjælp

Uledsagede flygtningebørn, som ankommer til Danmark, kan vente længe på en vurdering af, om de har behov for at lægehjælp eller en psykolog. Det til trods for at de har ret til en sundheds-screening senest 10 dage efter de er ankommet til Danmark. Det fortæller DR mandag på baggrund af artikler i Sygeplejersken.

Oprettet: 18.04.2016
Kristine Jul Andersen, kja@dsr.dk
Foto: Astrid Dalum

Flygtningebørn, der kommer alene til Danmark uden mor og far og med såvel fysiske såvel som psykiske skader, må vente flere måneder før de møder en læge. Det til trods for at retningslinjerne er, at de skal have en såkaldt sundhedsscreening inden for 10 dage.

I Tønder Kommune er to nye kommunale asylcentre for børn og unge åbnet inden for de sidste fem måneder, og her kan Sygeplejersken dokumentere, at 91 børn den 1. april ikke var blevet sundhedsscreenet. 52 af de børn havde på det tidspunkt været i Danmark i to-fire måneder. Det fortæller DR mandag på baggrund af artikler i Sygeplejersken.

- Når jeg mødes med sundhedsplejerskerne, som er ansat i de nye stillinger ude i kommunerne, så er det helt klare billede, at de ikke er i stand til at leve op til de faglige krav, de skal kunne leve op til. De kan simpelthen ikke nå denne her opgave med de mange børn, der er kommet ude i kommunerne, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, til DR.

Flere læger og sundhedsplejersker

Hun er af den klare opfattelse, at udfordringen med at leve op til den obligatoriske sundheds-screening strækker sig langt ud over Tønder Kommune.

- Som jeg ser det, så er der kun én vej – og det er, at der skal ansættes nogle flere sundhedsplejersker og læger til at løfte denne her opgave, siger Grete Christensen til DR.

Regeringen og kommunerne afskaffede med topartsaftalen i midten af marts et andet obligatorisk lægetjek, der ellers forpligtede kommunerne til at tilbyde flygtninge et helbredstjek hos en læge senest 30 dage efter, at de var blevet placeret i en kommune.

Marie Nørredam, som er formand for Dansk Center for Indvandrersundhed, kalder udviklingen et dobbeltsvigt

- De kan ende med hverken at have set en læge eller sygeplejerske, når de går i gang med deres nye liv i Danmark, siger hun til DR.

Læs artiklen på DR's hjemmeside.

Læs artiklerne i Sygeplejersken.

 

Læs også: