Fødselsdepression begynder under graviditeten

Ny undersøgelse om fødselsdepressioner lægger op til en meget tidligere indsats over for de vordende forældre.

Oprettet: 28.11.2017
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: iStock

Det er velkendt, at mange forældre får en fødselsdepression i ugerne efter deres barns fødsel.

Det gælder for cirka hver 10. nybagte mor og hver 12. nybagte far viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Efterfødselsreaktionen er i de fleste tilfælde til at ’opspore’ for de sundhedsplejersker, der har opfølgende besøg hos de nye forældre.

Men nu viser helt ny forskning, at mange kommende forældre allerede får en behandlingskrævende fødselsdepression under graviditeten. Og de depressioner bliver ikke opfanget, da der mangler hjemmebesøg under graviditeten.

Fødselsdepressioner under graviditeten har et betydeligt omfang. Det gælder for 11 procent af de vordende mødre og 8 procent af fædrene, viser en stor undersøgelse, som forskningsleder og psykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet har stået i spidsen for, skriver Politiken.

Screeningen af forældrene for en eventuel depression bør derfor lægges, så den også foregår under graviditeten, mener Svend Aage Madsen. Det samme mener formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Rank Lücke:

”Det giver rigtig god mening, hvis vi kan forebygge og hjælpe dem, inden barnet kommer. Dermed kan vi undgå, at relationen til barnet bliver påvirket,” siger Susanne Rank Lücke til Politiken. 

”Det nytter at sætte ind med præventiv screening”

Hvis en fødselsdepression bliver opdaget under graviditeten og forældrene hurtigt får samtaleterapi, så kan langt de fleste få det bedre, inden der er kommet et barn til verden. Og barnet bliver derved heller ikke påvirket af forældrenes fødselsdepression.

Se pjece: Styrk børn og unges sundhed 2015

Som en konsekvens af undersøgelsens screening af 1.206 vordende forældre under graviditeten, fik 107 konstateret en fødselsdepression. 103 af dem sagde ja tak til samtaleterapi. Af dem fik 87 procent det bedre, mens 65 procent kom helt ud af risiko for depression.

”De tal bør fortælle vores politikere, at det nytter at sætte ind med præventiv screening. Og når vi ved, at sundhedsplejersker kan løse den opgave under graviditeten, er det oplagt at sætte dem til at forebygge efterfødselsreaktioner. Både for forældrenes skyld, men også for det ufødte barns skyld,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Efterfødselsdepressioner er den hyppigste komplikation ved graviditet og fødsel. Cirka 80 procent af de danske kommuner har stor succes med tidligt at opspore depressionerne i de første måneder efter fødslen via hjemmebesøg.

Læs andre artikler relateret til emnet