For tidligt udskrevet: Psykisk syge lades i stikken

Sygeplejersker er jævnligt med til at udskrive psykisk syge, før det er fagligt forsvarligt, viser en ny undersøgelse. Der mangler både sengepladser og opsøgende arbejde.

Oprettet: 19.06.2018
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd beskriver på en trist måde forholdene i psykiatrien: Næsten 80 procent af sygeplejersker i psykiatrien har oplevet, at psykisk syge er blevet udskrevet, før det var fagligt ansvarligt. Sengepladserne mangler – og det samme gør det opsøgende arbejde, der kan forhindre indlæggelse af de psykisk syge.

Der tegnes et tydeligt billede af, at patienter, som bliver tidligt udskrevet, slet ikke er færdigbehandlede. Det fremgår af undersøgelsen blandt 1.047 sygeplejersker ansat i psykiatrien.

For eksempel har 29 procent af sygeplejerskerne inden for den seneste måned oplevet, at en patient med behov for indlæggelse og behandling er blevet udskrevet. 15 procent har oplevet at udskrive patienter, der ikke viste tegn på bedring, mens 19 procent har udskrevet patienter fra en psykiatrisk sengeafdeling på trods af, at patientens hjemmesituation var uafklaret.

Se undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd: Sygeplejerskers oplevelser med for tidlig udskrivning i psykiatrien

”Det er tit meget komplekse lidelser og livssituationer, som ikke bliver stabiliseret - for slet ikke tale om at blive færdigbehandlet - på en dag eller to, og den der praksis med hurtigt-ud hurtigt-ind gavner bestemt ikke,” siger sygeplejerske Tanja Due, fra det psykiatriske akutteam i Hillerød til Jyllands-Posten, som omtaler undersøgelsen i dag.

Indlæggelser skal forebygges

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, udtaler til avisen, at meldingen fra psykiatriens sygeplejersker er ”meget voldsom, men desværre ikke overraskende”. Hun ser - efter flere år med nedlæggelser af sengepladser - et behov for at gå den modsatte vej og etablere flere. Men det er ikke nok med flere senge.

”Problemer i psykiatrien kan ikke alene tilskrives for få senge. Vi bør samtidig udbygge med flere udrykningsteams, der kan arbejde opsøgende blandt de psykisk syge og på den måde forhindre en indlæggelse,” siger Dorte Steenberg til Jyllands-Posten.

Læs artikel i Jyllands-Posten (kræver login): Sygeplejersker kritiserer for tidlig udskrivning af psykisk syge

I akutteamet, hvor Tanja Due arbejder, oplever hun og kollegerne både mangel på senge, og patienter, der ikke bliver færdigbehandlet.

”I dag ryger de ud næsten med det samme og har ikke fået det bedre af indlæggelsen. Derfor ryger de hurtigt ind igen, og det er hverken godt for den psykisk syge eller samfundsøkonomien,” siger Tanja Due, der er medlem af bestyrelsen i Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.

Læs andre artikler relateret til emnet