Grete Christensen formand for 320.000 nordiske sygeplejersker

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen er blevet genvalgt som formand for de nordiske sygeplejersker i Sygeplejerskernes Sammenslutning i Norden, SSN.

Oprettet: 27.09.2018
Morten Jakobsen, mja@dsr.dk
Grete Christensen sammen med de to næstformænd, Sineva Ribeiro (tv) og Eli Gunhild By (th) samt øvrige nordiske formænd.

SSN har samlet de seks nordiske landes fagforeninger for sygeplejersker i Reykjavik i Island. Det er her styrelsen for SSN har valgt Grete Christensen som formand for de kommende to år. En post hun har haft siden 2011.

"Jeg er glad for at fortsætte arbejdet med det nordiske samarbejde. Der er rigtigt mange forhold, som forener os i Norden, og vi kan sammen styrke arbejdet med de store dagsordener som f.eks. ligeløn, arbejdsforhold, barselsregler osv. Det er meget inspirerende at høre om hinandens indsatser og opnåede mål," siger Grete Christensen.

SSN har eksisteret siden 1920, hvor den nordiske sammenslutning blev skabt for at sætte fokus på sygeplejerskernes fælles udfordringer. Dengang var de stor emner sygeplejerskernes ret til at gifte sig, ret til at bo i egen bolig, kortere arbejdstid og ikke mindst bedre lønforhold.

De første tre udfordringer er løst, mens uligeløn for kvindedominerede fag stadig er et stort indsatsområde for SSN.

De nordiske sygeplejerskeorganisationer samarbejder også om bl.a. at styrke forskningen i sygepleje, at udvikle kvaliteten i sygeplejen og at styrke sygeplejerskeuddannelserne i Norden. Samtidig er der en fælles dagsorden om, at de nordiske lande bør oprette en funktion som Chief Nursing Officer efter engelsk forbillede. Altså en national sygeplejedirektør, som kan rådgive regeringen på det sygeplejefaglige område.

Sineva Ribeiro fra de svenske sygeplejersker blev genvalgt som 1. næstformand og de norske sygeplejerskers formand, Eli Gunhild By blev valgt som ny 2. næstformand.

De seks nordiske sygeplejerskeorganisationer repræsenterer tilsammen 320.000 sygeplejersker.