“Halleluja! Det er stort.”

Mie Palsgaard Peitersen var den første sygeplejerske på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der blev vaccineret. “Nu starter et nyt kapitel.”

Oprettet: 28.12.2020
Nana Toft
Foto: Bax Lindhardt

“Hvis du trækker en anelse op i ærmet, er det perfekt.”

Sygeplejerske Linda Timken spritter af og rækker forsigtigt ud efter kanylen.

“Nu kommer prikket.”

Nålen føres ind, stemplet trykkes i bund, og sekundet efter lyder et spontant udbrud fra dagens patient:

“Halleluja! Det er stort.”

Klokken er ca. 10.30, det er søndag d. 27. december 2020, og Mie Palsgaard Peitersen har som den første sygeplejerske på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital fået Danmarks første godkendte corona-vaccine.

“Det er bedre end juleaften.”

En større gruppe af kolleger stimler sammen, tager billeder med deres iPhones, klapper begejstret i hænderne, alt imens de lykønsker Mie Palsgaard Peitersen med sit ‘historiske stik’:

“Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et knus, Mie. Jeg bliver helt rørt,” siger en kollega.

“Det er bedre end juleaften,” siger en anden kollega.

Mie Palsgaard Peitersen rejser sig. Selvom hun har mundbind på, siger øjnene det meste.

“Det her har jeg glædet mig til siden marts måned. Det føles virkelig godt,” siger Mie Palsgaard Peitersen, der sætter sig på en stol i observationsrummet.

En besværlig vaccine 

Klokken nærmer sig 11, og køen til en af de fem vaccinationsrum er begyndt at blive lang. Bispebjerg Hospital har i første omgang fået 150 doser, der udelukkende bliver givet til personale på de afdelinger med flest covid-patienter. Næste sending på 360 vacciner kommer d. 29. december, og herefter vil hospitalet løbende modtage flere og flere doser.

Køen står stille. Vaccinationssygeplejerskerne står klar, men vaccinerne lader vente på sig. Som noget særligt ved Danmarks første godkendte coronavaccine fra Pfizer, skal vaccinerne blandes op. “Det er i det hele taget en ‘besværlig’ vaccine, der kræver forsigtighed,” forklarer ledende oversygeplejersker Ulrike Vestergaard van Kuppelvelt.

Pode- og vaccinationsrummet er derfor indrettet med et særligt blanderum, hvor vaccinerne ligger på øverste hylde i en specialdesignet fryser. To farmakonomer tager forsigtigt et nyt hætteglas ud, stiller det på bordet og sikrer sig, at vaccinerne bliver fortyndet med den helt rigtige mængde isotonisk saltvand.

“Husk, vaccinerne må ikke ligge for længe, før de bliver brugt. Teoretisk set kan der ske noget, men vi kan ikke tillade os at risikere noget,” siger enhedschef Helle Armandi fra Region Hovedstadens Apotek.

Et nyt kapitel

I observationsrummet har Mie Palsgaard Peitersen siddet i de obligatoriske femten minutter. Uden at der er opstået bivirkninger af nogen art. 

“Jeg kan ikke mærke noget. Kun glæde,” siger Mie Palsgaard Peitersen, der har et par timer, før hun skal på vagt på lungemedicinsk afdeling, hvor hun har været siden hun blev færdiguddannet i marts 2020.

“Det har været lærerige måneder, men også meget hårde og meget utrygge. Nu er vaccinen her, så min grundlæggende følelse lige nu, er, at nu starter der et nyt kapitel,” siger Mie Palsgaard Peitersen.

Sygeplejersker får første stik på Bisbebjerg Hospital
  • 27. december 2020 klokken 9 ankom 150 doser med Danmarks første godkendte coronavaccine fra Pfizer til Bispebjerg Hospital.
  • Ca. 10.35 blev sygeplejerske Mie Palsgaard Peitersen fra Lungemedicinsk Afdeling som den første sygeplejerske vaccineret. Samtlige 150 doser, svarende til 193 vacciner, blev samme dag givet til sundhedspersonalet fra afdelinger med flest covid-patienter.
  • 29. december 2020 er det forventningen, at yderligere 360 vacciner ankommer til Bispebjerg Hospital. Og 360 vacciner igen den 30. december.
  • Danmark fik 10.000 doser 27. december 2020 og forventer omkring 37.000 flere doser i slutningen af december. I hver af ugerne 1 til 7, 2021 forventes leveret cirka 47.000 doser hver uge. Fra 8 til 13, 2021 forventes et let stigende antal ugentlige vaccinedoser.
  • Pfizers vaccine skal tages af to omgange med ugers mellemrum. 

    (Kilde: Sundhedsstyrelsen, Ledende oversygeplejersker Ulrike Vestergaard van Kuppelvelt og Marlene Fleischer fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt pfizer.dk)

 

 

Podcast: Oplæring, arbejde og angst

Kom med på Hvidovre Hospital, mens det i december 2020 blæste op til storm, og 35 frivillige sygeplejersker blev trænet i pleje af covid-19-patienter.

Hvor der i foråret måtte improviseres, og mange sundhedsansatte blev smittet i de første hektiske måneder, er der lavet beredskabsplaner med frivillige sygeplejersker på flere sygehuse. Men angsten for selv at blive smittet er stadigvæk stor.

Læs mere og lyt til podcasten