Hun er pionér på den nye APN-uddannelse

Signe Skov er en af de 70 pionerer på den nye APN-uddannelse i Aarhus og København. Dansk Sygeplejeråd har kæmpet for at få uddannelsen etableret.

Oprettet: 27.08.2019
Susanne Bloch Kjeldsen, sbk@dsr.dk
Signe Skov fra Aarhus bliver en af de første APN-sygeplejersker uddannet i Danmark

Den 28. august begynder sygeplejerske Signe Skov på den nye Advanced Practice Nursing (APN)-linje sammen med ca. 70 andre sygeplejersker på Aarhus Universitet under Kandidatuddannelsen i Sygepleje. Halvdelen af de APN-studerende læser i Aarhus, mens den anden halvdel læser i København.

Signe Skov har 13 års erfaring som sygeplejerske og har i de fleste af årene arbejdet på kræftafdelingen på Århus Universitetshospital, Skejby, men det seneste år har hun været ansat i Aarhus Kommune.

”Det viste sig at være et heldigt tidspunkt at skifte job, for her dukkede muligheden for den nye uddannelse op,” fortæller Signe Skov, som er en af de studerende, som får mulighed for at få løn under uddannelsen, og som er garanteret et job som APN efter endt studie.

Løn under uddannelse

Den nye APN-uddannelse kan både tages som fuldtidsstudie på to år og som en erhvervskandidat over fire år. Ni kommuner har besluttet at tilbyde løn under uddannelse til et begrænset antal studerende, hvoraf Signe Skov har været en af de heldige.

”Vi skal som det første hold være med til at vise omverdenen vores berettigelse, og jeg er sikker på, at det vil give SÅ god mening at satse på APN-sygeplejersker, især hvis vi får lov at stille diagnoser på bestemte områder og henvise,” siger Signe Skov.

Det er det første hold på den nye uddannelse, som Dansk Sygeplejeråd har kæmpet for at etablere i samarbejde med otte kommuner og Aarhus Universitet.

De vil løfte fagligheden

Dansk Sygeplejeråds næstformand, Dorthe Boe Danbjørg kalder det glædeligt og fantastisk, at det er lykkedes at samarbejde med Aarhus Universitet, og at ni kommuner har forpligtet sig til at være aftagere af de nye APN-sygeplejersker. 

"De nye APN-sygeplejersker er tiltrængte, hvis vi skal løfte fagligheden i sundhedsvæsenet i takt med at flere skal behandles hjemme. Kombinationen af høje kompetencer og akademisk viden vil gøre, at de i højere grad vil kunne stille diagnoser og henvise," siger Dorthe Boe Danbjørg, som også roser de nye studerende:

"De er modige, for de er pionerer, som tør gå en ny vej. Det er en tydelig trend, at sygeplejersker er videbegærlige."

Læs mere om den nye APN-uddannelse 

Læs mere om APN