Hvad er de vigtigste udfordringer for fremtidens sygepleje?

Hvilke to udfordringer ser du som de vigtigste at løse for fremtidens sygepleje? Det spørgsmål fik de fem paneldeltagere ved Dansk Sygeplejeråds debat i Det Fælles Sundhedstelt torsdag på Folkemødet 2019.

Oprettet: 13.06.2019
Rudi Damkjær, rda@dsr.dk

1. næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, svarede, at underfinansieringen og arbejdsmiljøet for sygeplejersker er de to vigtigste udfordringer i forhold til at sikre et bæredygtigt sundhedsvæsen i fremtiden.

”Vi bliver nødt til at sige, at det aller vigtigste at tage fat på er at sikre en ordentlig finansiering. I alt for mange år har sundhedsvæsenet lidt under manglende ressourcer. Der bliver man nødt til at sikre en sammenhæng mellem ressourcer og opgaver. Derudover så er det afgørende, at vi løfter arbejdsmiljøet for sygeplejerskerne – både for at sikre, at vi fastholder alle de erfarne sygeplejersker, der er i sundhedsvæsenet i dag, men også for at kunne tiltrække nye”, sagde Anni Pilgaard.

Panelet der ud over Anni Pilgaard bestod af Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører og folketingsmedlem for SF, Poul-Erik Svendsen, næstformand i Danske Regioners sundhedsudvalg, Bibi Hølge-Hazelton, professor på Syddansk Universitetshospital og Hosea Dutschke, direktør for sundhed og omsorg i Århus Kommune, havde forskellige bud på fremtidens sygepleje og sundhedsvæsen. Men der var bred enighed om, at sygeplejerskernes faglighed kan bruge langt bedre.

”Et eksempel på en forbedring vi kunne lave nu og her, der ikke koster samfundet penge – tværtimod gør sundhedsvæsenet mere effektivt – er, at lade sygeplejerskerne bruge deres kompetencer. I dag bruger eksempelvis hjemmesygeplejerskerne alt for lang tid på at hænge i en telefonkø og vente på, at en læge giver dem lov til at eksempelvis måle blodsukkeret hos en diabetiker. Det kan sygeplejersken godt selv vurdere og varetage. Derfor bør vi indføre et selvstændigt virksomhedsområde til sygeplejersker”, sagde Anni Pilgaard.

Det var der bred opbakning til fra panelet, ligesom Hosea Dutschke fra Århus Kommune fremhævede den kommende uddannelse til APN sygeplejerske.

”Vi vil rigtig gerne lade sygeplejerskerne arbejde mere selvstændigt hos os. Det er også derfor, at vi sammen med Dansk Sygeplejeråd har udviklet APN-uddannelsen. Og så håber vi selvfølgelig, at politikerne giver os lov til at bruge de kompetencer”, sagde han.

kredsdebat_3

Fremtidens sygepleje Debat Folkemøde 2019