Hver 7. nyuddannede sygeplejerske går ned med stress

Psykiske arbejdsmiljøfaktorer gør, at et stort antal nyuddannede sygeplejersker bliver syge af at gå på arbejde, viser en ny analyse. Mange går ned med stress på grund af underbemanding og manglende introduktion.

Oprettet: 08.03.2018
Anne Witthøfft, awi@dsr.dk
Foto: Søren Svendsen

For hver 7. nyuddannede sygeplejerske går arbejdslivet allerede i stykker kort tid efter endt uddannelse. Praksischok kalder nogen det. Et alt for presset arbejdsmiljø siger andre.

Fakta er, at 14 procent af de sygeplejersker, som har mindre end tre års anciennitet, har været sygemeldt på grund af psykiske arbejdsmiljøfaktorer, som for eksempel stress eller mobning. Sygemeldingerne har varet fra enkelte dage til måneder.

Dataene kommer fra en undersøgelse gennemført blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer med under tre års anciennitet.

"Man driver rovdrift på medarbejderne"

At så mange nyuddannede sygeplejersker bliver syge af arbejdsmiljøet er fuldstændig urimeligt, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

”Det er et meget voldsomt tal, at så mange nyuddannede kollegaer bliver sat i arbejdssituationer, hvor de umuligt selv kan løse problemerne, og at de så udvikler stress og bliver sygemeldt. Det kan jo følge dem resten af deres arbejdsliv,” siger hun.

Hun peger på produktionskravene som en af de store syndere.

”Vi oplever, at målet om et produktivt sygehus, gør, at den øverste ledelse nogle gange mener, at målet helliger midlet, hvilket betyder, at man driver rovdrift på medarbejderne, og smider dem ud som affald,” siger Dorte Steenberg.

"Vi er mange, der går ned med stress"

Det er veldokumenteret, at det ofte er de store medicinske enheder, der er problematiske. De har et stort akutindtag, som gør det sværere at planlægge arbejdet, og de har næsten altid for få sygeplejersker.

Den 28-årige, sygeplejerske Frederikke Marie Sørensen oplevede som nyuddannet et stress-sammenbrud, som hun slet ikke havde set under opsejling.

"Pludselig fik jeg tankemylder, så begyndte jeg at græde og det var som om, himlen var ved at ramle ned over mig. Og jeg kan jo ikke tage på arbejde og passe på syge mennesker, når jeg selv er helt ude af den," siger Frederikke Marie Sørensen i et interview med DR Radioavisen.

Den unge sygeplejerske måtte sygemeldes med stress og kom i et psykologforløb, før hun nu igen er tilbage i en deltidsstilling på Rigshospitalets neonatal-afdeling.

"Når man står som nyuddannet sygeplejerske, så har man et kæmpe ansvar - det er jo andre menneskers liv. Det er et tabu, men et tabu, som skal brydes. For vi er mange, der går ned med stress i et stresset samfund," siger Frederikke Marie Sørensen til DR.

Højt arbejdspres kan føre til stress

I undersøgelsen angiver fire ud af fem, at et stort arbejdspres i høj eller nogen grad er et problem for dem i deres nuværende arbejde. Og tre ud af fem siger, at høje kognitive krav – at kunne overskue mange ting, træffe svære beslutninger, huske meget og få gode idéer – i høj eller nogen grad er et problem for dem.

I baggrundsmaterialet for analysen beretter de nyuddannede om symptomer som dårlig nattesøvn, svimmelhed trykken for brystet, gråd, hukommelsesbesvær, angst og ondt i maven.

Symptomer der skyldes et alt for højt arbejdspres, overbelægning, underbemandede afdelinger. Omstruktureringer. Vold og trusler. Mobning. Manglende oplæring og et alt for stort ansvar for hurtigt.

Læs andre artikler relateret til emnet