Opsigelsen skulle nås inden månedsskiftet, og lønnen er jo, som den nu engang er. Sådan lyder de typiske forklaringer, når sygeplejersker siger deres gamle job op, inden lønnen i det nye er forhandlet på plads.
Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer havde hver anden sygeplejerske, som skiftede job i første halvår af 2019, ikke forhandlet løn, før det gamle job blev sagt op.
Dermed misser de en oplagt chance for at presse lønnen et nøk op, lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
”Lønforhandling ved jobskifte er selvfølgelig ikke den eneste måde at kæmpe for lønnen på, men vi ved, at det er her, der er bedst mulighed for at stige i løn. Det skal vi selvfølgelig udnytte. Derfor skal vi i fællesskab blive bedre til at presse arbejdsgiveren, og vi opfordrer til, at man ikke bare siger sit gamle job op, uden at lønnen i det nye er forhandlet på plads.”
En del af lønnen kan forhandles lokalt
De kommende uger vil Dansk Sygeplejeråd derfor sætte fokus på lokalløn, som en af de muligheder, som sygeplejersker har for at stige i løn. Det vil ske gennem gode råd og værktøjer til både medlemmer og tillidsrepræsentanter. For eksempel et lønbarometer, der viser, hvad andre, der ligner dig, får i løn.
Størstedelen af sygeplejerskers løn er fastsat i overenskomsten, men en del kan forhandles lokalt. Lokalløn udgør omkring otte pct. af lønnen både på det regionale og kommunale område, men der er ingen garantier eller automatik knyttet til lokalløn. Det betyder, at det er penge, der løbende skal hentes hjem. Ikke mindst hver gang sygeplejersker skifter job.
”Vi har en fælles opgave i at sikre, at hver enkelt sygeplejerske får så meget i løn som muligt. Det er ikke bare i den enkeltes interesse. Den enes lønstigning kan være det, der også hiver kollegaens op, fordi vi hæver barren, som andre kan forhandle op imod,” siger Grete Christensen.
Fire råd til at få mere i løn ved jobskifte
Kontakt din tillidsrepræsentant eller kreds
Din kreds kan fortælle, hvem der er tillidsrepræsentant, og hvad andre sygeplejersker får i løn i stillinger, der ligner den, du søger.
Sæt ord på, hvad du kan
Du er en attraktiv arbejdskraft. Stil derfor krav om at få løn for dine kompetencer. Sammen med tillidsrepræsentant eller kreds kan I vurdere, hvad du kan tilbyde.
Forbered dig på lønforhandlingen
Det er Dansk Sygeplejeråd, der forhandler din løn. Men derfor kan du og din kommende leder godt drøfte dine forventninger til lønnen under jobsamtalen. Du kan
dog også vente med at fortælle om dine forventninger til lønnen, til du får tilbudt stillingen. Når det sker, går de egentlige lønforhandlinger i gang.
Vent med at sige op
Selvom du meget gerne vil have jobbet, så vent med at sige dit nuværende job op, til DSR har forhandlet din løn. Hvis lønnen ikke er på plads, så vent en måned
med at sige dit nuværende job op. Al erfaring viser, at det er ved jobskifte, der er bedst mulighed for at stige i løn.
Læs mere om lønforhandling ved nyt job