Kampagner og spin er en hån mod unge

DEBAT: Vil I have positive historier, så giv medarbejderne bedre vilkår at fortælle positive historier om, skriver Dorthe Boe Danbjørg i Sundhedsmonitor i et fælles debatindlæg med Jan Thorhauge Frederiksen, lektor i pædagogik ved Københavns Universitet.

Oprettet: 15.07.2022

Debatindlæg af næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg  og Jan Thorhauge Frederiksen, lektor i pædagogik ved Københavns Universitet. Bragt i Sundhedsmonitor 14. juli, 2022.

Dalende ansøgertal til velfærdsuddannelserne i 2022 – som er særligt markant på sygeplejerskeuddannelserne - har affødt forslag om, at en god hvervekampagne med positive historier kan vende flugten fra velfærdsprofessionerne.

Alle undersøgelser viser imidlertid, at det er hårdt og krævende arbejde at være beskæftiget i velfærdsfagene. End ikke den bedste spindoktor kan fjerne realiteterne fra jordens overflade, og fernis er som bekendt gennemsigtigt.

Derfor er det en hån mod unge at tro, at de ikke allerede kender virkeligheden – fra egen krop i skole, dagtilbud - og at tro, at man kan lokke dem med lidt positivt spin til at søge ind på velfærdsuddannelserne. Det er også en hån mod nyuddannede at tro, at man med positive historier kan forhindre dem i at rende langt væk, når de oplever, hvordan arbejdsvilkårene er.

Problemerne i velfærdssektoren er langtfra nye. Indenfor sundhedssektoren har Dansk Sygeplejeråd i årevis advaret om, at de årlige 2-procents besparelser mellem 2001-2017 har været gift for sundhedsvæsenet, fordi besparelserne i høj grad er gået ud over medarbejderne. Antallet af sygeplejersker er steget med 20 procent mellem 2001-18, men aktivitetsniveauet er steget med 81 procent i samme periode.

Det er den virkelighed, nyuddannede sygeplejersker møder og som de reagerer på. Og det er de omstændigheder, unge reagerer på, samtidig med at de kan se, at sygeplejerskers løn ikke kan konkurrere med andre uddannelser.

Sygeplejerskeuddannelsen er et af de bedste fag, hvis man vil gøre en forskel for andre mennesker hver dag. Men man kan ikke fortænke unge i at vælge uddannelse ud fra en helhedsbetragtning, og at de også ser på fakta om løn og arbejdsvilkår, og det er væsentlige forklaringer på, at søgningen til sygeplejerskeuddannelsen er faldet markant mere end det gennemsnitlige fald for alle uddannelser i år.Det samme gør sig gældende for de andre store velfærdsprofessioner.

Ansvaret og dermed løsningen ligger hos arbejdsgiverne og politikerne. For udgifterne til de offentlige velfærdsydelser som skoler, daginstitutioner og sundhedsvæsenet er bestemt af politikerne på Christiansborg og forvaltes af arbejdsgiverne, som er regioner og kommuner. Vil I have positive historier, så giv medarbejderne bedre vilkår at fortælle positive historier om.

Sagen er, at vores velfærd er truet af, at vi ikke har medarbejdere nok i velfærdsfagene. Når unge ikke i stort nok antal ønsker at uddanne sig til fremtidens sygeplejersker, lærere eller pædagoger, har det konsekvenser for os alle.

Hvis politikerne vil afskaffe velfærdssamfundet, så skal de bare fortsætte med at ignorere realiteterne, så smutter både nuværende og kommende medarbejdere helt af sig selv fra velfærdsfagene.

Hvis Danmark derimod fortsat skal være et velfærdssamfund, hvor der er lige adgang til sundhed, uddannelse og hjælp til de svageste, kræver det politisk handling.

Pilen peger på Christiansborg: Vil I afskaffe velfærdssamfundet?

Læs debatindlægget på Sundhedsmonitor.dk