Karantæneregler er ens for alle

Meldingen til dem, der kan være smittet med covid-19, har været klar fra start: du skal blive derhjemme i 14 dage. Men det har været uklart, om de samme regler gælder for sundhedspersonalet. Det gør de, lyder svaret fra Sundhedsstyrelsen.

Oprettet: 20.03.2020
Emma Tram

Har du været i kontakt med en, der er smittet med covid-19? Udviser du symptomer, der passer med sygdommen? Har du rejst i hårdt ramte områder? Så bliv derhjemme i to uger. Sådan lyder forholdsreglerne for de fleste – men for personalet i sundhedsvæsenet har der været forvirring om, hvilke forholdsregler der gælder. Det er et hyppigt diskuteret emne på de sociale medier i øjeblikket. En sygeplejerske skriver f.eks.:

”Jeg synes, at det er svært at blive hjemme og bryde smittekæden som sygeplejerske, når karantænereglerne tydeligvis ikke gælder os. Er der nogen, der kan forklare mig, hvorfor vi stopper med at smitte 48 timer efter symptomophør, når alle andre skal blive hjemme 14 dage?”

Til spørgsmålet om karantæneregler påpeger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, at myndighederne ikke længere sætter folk i karantæne som i starten, da smitten nu er så udbredt. For befolkningen er der derfor tale om en opfordring til at blive hjemme fremfor en regel om dette.

Tag hjem hvis du har symptomer

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen har de seneste dage gjort et ihærdigt forsøg på at gøre opmærksom på forvirringen hos sygeplejerskerne, og onsdag den 18. marts opdaterede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer for ansatte i sundhedsvæsenet.

Her lyder det bl.a., at:

”Medarbejdere må ikke møde ved lette luftvejssymptomer, som kan give mistanke om covid-19, og skal forlade arbejdspladsen ved symptomdebut efter arbejdsstart. Medarbejderen kan møde på arbejde fra 48 timer efter symptomfrihed.”

Bolette Søborg, som er overlæge i Sundhedsstyrelsen, uddyber:

”Er der det mindste tegn på, at man kan være smittet, skal man gå hjem eller lade være med at møde på arbejde – uanset om man har haft kontakt til nogen, der er smittet eller ej.”

Der gælder dermed her de samme anbefalinger som for alle andre – at man ikke skal tage på arbejde, men blive hjemme, hvis man har symptomer.

Bolette Søborg uddyber også, at de 48 timer er fastsat i samarbejde med en række fagfolk. ”Normalt er 24 timer nok, men vi giver det lige lidt ekstra tid,” siger hun.

At blive hjemme i minimum 48 timer efter symptomfrihed anbefales også til resten af befolkningen – der dog desuden anbefales at blive hjemme og arbejde hjemmefra så meget som muligt.

Derudover beskriver Sundhedsstyrelsens retningslinjerne, at medarbejdere med banale symptomer, som ”ikke er forenelige med covid-19” kan tage på arbejde som normalt, og at personalelederne har et særligt ansvar for, at medarbejdere, som har været i kontakt med smittede, er opmærksom på mulige symptomer på covid-19.