Katastrofekursen fortsætter

2.043 har søgt sygeplejerskeuddannelsen som første prioritet via kvote 2. Det er et fald på 40 pct. siden 2019. Katastrofe, mener DSR.

Oprettet: 15.03.2023
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Foto: Regina Dubourg

(Opdateret med tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen)

Sidste frist for at søge optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2 var onsdag den 15. marts kl. 12. Ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har 2.043 søgt sygeplejerskeuddannelse via kvote 2 som første prioritet. Det er en pct. færre end i 2022, hvor ansøgertallet faldt med 36 pct. Dermed er udviklingen ikke vendt:

”Ansøgertallene til sygeplejerskeuddannelsen er mildt sagt en katastrofe,” lyder det fra Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd.

”Sundhedsvæsenet er i knæ, fordi der mangler sygeplejersker, og politikerne talte næsten ikke om andet i valgkampen. Alligevel er der gjort meget lidt for at vende udviklingen. Der er ingen langsigtet plan, der giver sygeplejersker lyst til at blive i faget, og de unge lyst til at søge uddannelsen. Som de her tal viser, er politikerne meget langt fra at have overbevist nogen om, at de er i gang med at løse problemerne,” fortsætter hun.

Faldet i søgningen til sygeplejerskeuddannelsen betyder, at antallet af 1. prioritetsansøgninger er lavere end antallet af studiepladser. Dermed bliver der ikke uddannet det antal sygeplejersker, der er brug for.

Unge vil have mening – og ordentlige arbejdsvilkår og løn

Tallene kommer oven i en netop offentliggjort rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, som viser, at der er et stort potentiale i forhold til at tiltrække flere studerende til sygeplejerskeuddannelsen.kvote2_002

Ifølge rapporten blev ca. 6 pct. af alle nye studerende i 2022 er optaget på sygeplejerskeuddannelse. Næsten lige så mange - fire procent af de unge, der begyndte på en videregående uddannelse i 2022 - overvejede sygeplejerskeuddannelsen, men valgte ikke at søge. I stedet faldt valget typisk på universitetsuddannelserne. De fleste begrunder det først og fremmest med, at arbejdsvilkårene ikke er gode nok og dernæst med, at lønnen er for dårlig.

”Der er et stort potentiale i alle de unge, som godt kan se, at sygeplejefaget peger mod et arbejdsliv med utrolig meget mening, rigtig mange muligheder, og hvor man virkelig kan gøre en forskel. Det, der holder de unge tilbage, er arbejdsvilkårene og lønnen. Det er altså de afgørende faktorer, og allerede i praktikken mærker vi som studerende, hvor travl hverdagen er i sundhedsvæsenet. Det haster med langtidsholdbare løsninger for at forbedre løn og arbejdsvilkår for sygeplejerskerne,” siger Charlotte Gøtstad Sørensen, forperson for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS).

Også på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen er ansøgertallet gået meget tilbage. På læreruddannelsen går det i år en lille smule frem.