Kvinder skal have mere i løn

At arbejde med mennesker er mindst lige så vigtigt som at arbejde med bygninger, og det skal selvfølgelig afspejles i lønnen. Det skriver DSR-formand Grete Christensen, formand for BUPL Elisa Bergmann og næstformand i SL Verne Pedersen i debatindlæg.

Oprettet: 08.03.2017

Debatindlæg, Politiken, 8. marts 2017, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet Grete Christensen, formand for BUPL Elisa Bergmann og næstformand for SL Verne Pedersen.

"Lige løn for lige arbejde. Sådan står det sort på hvidt i ligelønsloven helt tilbage fra 1976. Dengang besluttede man, at kvinder og mænd skulle have lige løn for samme arbejde eller for arbejde af samme værdi.

"Nu skriver vi 2017, og det er rent ud sagt pinligt, hvor lidt området har rykket sig over en periode på 40 år. Faktum er, at lønforskellen mellem mænd og kvinder i dagens Danmark i gennemsnit er 15,7 procent. Det på trods af at kvinder i dag er næsten lige så meget på arbejdsmarkedet som mænd.

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og vi vil bruge anledningen til at råbe politikerne op. For der er stadig mange kampe at kæmpe for kvinderne på det danske arbejdsmarked. Arbejdsgiverne og politikerne hænger fast i en logik fra forrige århundred, da manden historisk set blev betragtet som familiens hovedforsørger og derfor skulle have mere i løn. En logik, som slet ikke holder i et moderne samfund, hvor kvinderne er en naturlig del af arbejdsmarkedet.

Vi repræsenterer pædagoger, socialpædagoger og sygeplejersker, som i høj grad er kvindedominerede fag. Vores medlemmer har taget en mellemlang videregående uddannelse, men vi kan konstatere, at lønniveauet i vores fag placerer os nederst i lønhierarkiet," skriver Grete Christensen, Elisa Bergmann og Verne Pedersen blandt andet.  

Læs hele debatindlægget her.

Læs også: