Ligestilling på arbejde kræver ligestilling i familien

Ligestilling på arbejdsmarkedet handler også om ligestilling i familien. Der var enighed, da LO og FTF holdt 8. marts-arrangement. Problemet er, at det er kvinderne, der tager arbejdet i hjemmet, går ned i tid, tager barslen og børnenes sygdom. Det skal der gøres op med, hvis der skal ligestilling på arbejdsmarkedet.

Oprettet: 08.03.2016
Kristine Jul Andersen, kja@dsr.dk

”Familien hænger sammen, fordi kvinderne indordner sig efter mændene. Det gjorde de for ti år siden, og det gør de i dag.”

Det fastlog Thomas P. Boje, forsker i forholdet mellem familie og arbejde, da han holdt oplæg ved et arrangement i LO i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. Et oplæg, der understregede, hvor afgørende ligestilling i familien er, hvis man vil sikre ligestilling på arbejdsmarkedet. Og netop den problematik blev efterfølgende debatteret af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, Steen Nielsen, underdirektør i DI, Jane Korczak, næstformand i 3F og Marianne Brinch-Fisher, forhandlingschef i KL.

En problematik Grete Christensen også understrede.

Kvinderne tager slæbet derhjemme
”Vi er en række organisationer, som netop har støttet Cevea i at gennemføre en analyse af det kønsopdelte arbejdsmarked. Når man læser den, bliver det klart, at den måde, familierne indretter sig på derhjemme, smitter af på den måde, som mænd og kvinder indretter sig på arbejdsmarkedet.”

Det vil sige, at det er kvinderne, der tager sig af det huslige arbejde derhjemme, det er dem, der går ned i tid, fordi de også tjener mindst, de tager barslen, fordi andet ikke kan betale sig, og de bliver hjemme, når børnene er syge. Den indretning, skal der gøres noget ved, hvis vi skal have ligestilling, påpegede Grete Christensen:

”Vi skal have skabt en familiekultur, som ikke kun handler om moderskabet, men om forældreskabet. Vi skal have far langt mere på banen. Vi har allerede flere gode ordninger i Danmark, der understøtter familien. Problemet er bare, at det især er mor, der benytter sig af dem,” lød det fra Grete Christensen.

Hun understregede, at arbejdsmarkedets parter helt sikkert har en rolle at spille.

Mandeindsats og lovgivning
”Når det handler om familievenlige initiativer, mener jeg, at det nu er op til de mandetunge faglige organisationer at få aftalt nogle ordninger, der gør det muligt at træde i karakter som far. Det kan ske ved flere barselsuger reserveret til far eller flere dage til at passe sit syge barn,” påpegede Grete Christensen.

Men fagforbundene kan ikke gøre det alene.

”Vi skal have lovgivningen til at lægge fundamentet, så ordningerne gælder for alle, og der skal sendes et kraftigt signal om, at vi mener det alvorligt – det med ligestillingen,” understregede sygeplejerskernes formand.

Panelet var enige om, at der skal gøres en indsats på mange planer for at sikre ligestillingen på arbejdsmarkedet. Underdirektør Steen Nielsen fra DI anerkendte også problematikken. Han var dog ikke klar til øremærket barsel, men rakte en hånd ud for at se på løsninger, der kan forbedre ligestillingen – i familien og på arbejdsmarkedet.

Læs mere om DSR's syn på ligeløn og ligestilling