Lønforhandling ved jobskifte giver mere i løn for hver anden

Det giver mere i løn, end arbejdsgiver har spillet ud med, når medarbejder og tillidsrepræsentant får forhandlet løn i forbindelse med sygeplejerskers jobskifte. Halvdelen af sygeplejerskerne har dog ingen reel lønforhandling.

Oprettet: 18.10.2019
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Vidste du, at Dansk Sygeplejeråd – enten din TR, FTR eller kreds - skal forhandle din løn ved jobskifte? Det ved tæt på hver anden sygeplejerske nemlig ikke. Dermed går alt for mange glip af muligheden for at få mere i løn.

Men der er faktisk ekstra lønkroner at hente, når medarbejderen sammen med DSR forhandler løn i forbindelse med sygeplejerskers jobskifte. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af DSR, som skiftede job i første halvår af 2019. Her svarer hver anden (46 pct.) af dem, der forhandlede løn gennem deres tillidsrepræsentant eller kreds, at de fik mere i løn end det, arbejdsgiver først havde spillet ud med.

Udnyt muligheden for en lønstigning ved jobskifte 

For FTR-suppleant Sara Smith Hald på Rigshospitalet er det også erfaringen, at det godt kan betale sig at presse arbejdsgiveren på løntillæg i forbindelse med jobskifte.

Sara Smith Hald, FTR-suppleant på Rigshospitalet. Privatfoto
Sara Smith Hald, FTR-suppleant på Rigshospitalet. Privatfoto

”Der er et potentiale i at trykke lederen lidt på maven. Det er jo ikke beløb, der vil imponere for eksempel en ingeniør eller andre privatansatte, men man kan måske løfte et rekrutteringstillæg fra 10.000 til 18.000 om året,” siger hun.

”Arbejdsgiver starter jo altid med at sige; jeg ville så gerne, men jeg har ikke pengene.

Ofte er det dog sådan, at de har lidt alligevel, hvis man er en smule insisterende. Og har de ikke det, skal man være villig til at sige nej til jobbet.”

Hold fast

Vil man presse arbejdsgiveren på lønnen og holde fast, skal man være indstillet på, at man måske ikke får jobbet. Det har Sara Smith Hald prøvet for nylig, hvor hun forsøgte at forhandle en rimelig løn sammen med en sygeplejerske, som kom fra en stilling i en kommune.

Den afdeling, sygeplejersken først blev tilbudt job i, ville ikke give hende den samme løn, som hun havde i sit gamle job – det ville kræve 28.500 kroner mere om året ud over grundløn. De ville kun give hende et tillæg på 12.000 årligt, selv om hun havde 20 års erfaring og passede perfekt ind i afdelingen. Til gengæld lykkedes det at få forhandlet de 28.500 kr. hjem et par måneder senere i en anden afdeling på Rigshospitalet.

”DSR forhandler og godkender din løn i sidste ende, men det er jo et samarbejde. Hvis man ikke vil presse arbejdsgiveren, så har jeg jo ikke noget at forhandle med som TR. Dér er sygeplejersker jo desværre til tider de pæne piger, der ikke vil skabe en dårlig stemning ved at stille krav,” siger Sara Smith Hald.  

Kend din løn

Ud over at sygeplejersker generelt er for flinke, er det Sara Halds oplevelse, at mange sygeplejersker ikke ved nok om deres lønsammensætning:

”Sygeplejersker skal vide, hvad deres løn består af. Hvad er centralt forhandlet, og derved sikret på forhånd, og hvad de selv har af kvalifikations- eller funktionstillæg.

Det skal man have styr på, for at vide, hvad man har at forhandle med.”

Læs mere om lønforhandling ved jobskifte