Mangel på grænser for arbejde sætter sygeplejersker under pres
Over halvdelen af sygeplejerskerne får ofte eller altid uventede arbejdsopgaver, der sætter dem under tidspres. Det viser ny rapport om det grænseløse arbejde fra FTF.
Over halvdelen af sygeplejerskerne får ofte eller altid uventede arbejdsopgaver, der sætter dem under tidspres. Det viser ny rapport om det grænseløse arbejde fra FTF.
For mange sygeplejersker kan det være svært at nå sine arbejdsopgaver inden for normal arbejdstid, og uventede opgaver sætter medarbejdere under tidspres. En ny rapport fra FTF viser, at sygeplejerskerne er dem, der er oftest oplever tidspres pga. uventede opgaver, blandt FTF’s jobgrupper, som bl.a. omfatter politi og socialrådgivere. Rapporten dokumenterer, at der skæres alt for hårdt på sygeplejerskenormeringerne på landets hospitaler og i kommunerne, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.
”Arbejdspresset i sundhedsvæsenet har nået et niveau, hvor sygeplejersker ikke alene kæmper for at få en pause i løbet af en arbejdsdag, de skal også kæmpe for at kunne lægge arbejdet fra sig, når de har fri. Det er ikke holdbart, at manglen på tid betyder, at sygeplejerskerne går hjem med dårlig samvittighed, fordi der ikke er rammer til at udøve den faglighed, de ønsker. Det er nødvendigt, at der politisk gøres fuldstændig op med de helt uacceptable krav til produktivitet og fleksibilitet,” siger Dorte Steenberg.
FTF's undersøgelse viser, at 54 pct. af sygeplejerskerne ofte eller altid får uventede arbejdsopgaver, der sætter dem under tidspres. Til sammenligning ligger landsgennemsnittet på 39 pct. I rapporten beskrives flere eksempler på, hvordan sygeplejersker oplever grænseløst arbejde, hvor de for eksempel tager arbejdet mentalt med hjem. Sygeplejerskerne er blandt de faggrupper, hvor arbejdet betyder mest, ud over indkomsten, og den personlige involvering kan være følelsesmæssigt belastende.
Sygeplejerske på Børne- og Ungepsykiatrisk afdeling Helle siger i rapporten: ”Jeg kan ikke efterlade folk et sted, hvor de ikke er blevet mødt eller hørt. Hvis jeg efterlader folk der, så bliver det simpelthen for hårdt. Jeg giver hellere køb på min arbejdstid end på mine personlighed og mine faglige ambitioner.”
Påbud fra Arbejdstilsynet påtaler at et højt arbejdspres på Aarhus Universitetshospital øger risikoen for fejl
S, DF og Enhedslisten bakker regionsformænd op i at de årlige krav om 2 pct. produktivitetsstigninger skal stoppe
2016 blev et år præget af belastning fra stigende produktivitet på sygehusene og påbud fra Arbejdstilsynet om dårligt psykisk arbejdsmiljø