Når arbejdspresset bliver urimeligt

Det sker alt for ofte, at sygeplejersker bliver presset langt ud over det rimelige, når de er på arbejde. Det kom der endnu et eksempel på forleden, da det kom frem, at Køge Sygehus havde fået påbud af Arbejdstilsynet.

Oprettet: 31.08.2016
Kristine Jul Andersen, kja@dsr.dk

”Det er helt uacceptabelt, at patienterne bliver medicineret i et omfang, som skader deres behandling. Det vidner om en syg kultur i sundhedsvæsenet, hvor der drives rovdrift på medarbejderne og hvor der bliver skruet på selv de medicinske skruer for at frigøre ressourcer.”

Sådan lød det forleden blandt andet fra Grete Christensen i landet medier, da det kom frem, at intensivafdelingen på Køge Sygehus havde fået et påbud fra Arbejdstilsynet for dårligt arbejdsmiljø. Her fremgik det, at personalet til tider var så presset, at de måtte skrue op for sovemedicinen hos patienter, mens de hjalp patienter, der havde mere brug for dem.  

Problemet er blot, at det langt fra er en enlig svale. Tilbage i 2014 uddelte Arbejdstilsynet 37 påbud til sygehuse landet over for "stor arbejdsmængde" og "tidspres", heraf fem påbud inden for det psykiatriske område.

Undersøgelser blandt sygeplejersker viser ligeledes en generel tendens med ekstremt arbejdspres og stress blandt medarbejderne. Eksempelvis viser Dansk Sygeplejeråds SATH-undersøgelser, at sygeplejersker dagligt står i dilemmaer, hvor de må gå på kompromis med deres faglighed. I 2015 oplevede halvdelen (51%) af alle sygeplejersker, at muligheden for at løse deres kerneopgaver på et fagligt forsvarligt niveau altid eller ofte er under pres. Det er en stigning i forhold til 2012, hvor det var hver tredje sygeplejerske.

Dansk Sygeplejeråd er meget opmærksom på problemerne og har samlet nyheder om emnet på en oversigtsside på dsr.dk. Se den her. 

Læs flere nyheder om Køgesagen - med links til nyheder i pressen, hvor Grete Christensen har markeret Dansk Sygeplejeråds holdning i sagen.

Sygehuses driftsproblemer må ikke løses med medicin
Unødvendig medicinering afspejler en syg kultur

 

Læs også: