Nærhed og sammenhæng skal styre sundhedsvæsenet

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), og ældreminister Thyra Frank (LA) var inviteret til åbningen af Dansk Sygeplejeråds ordinære kongres i Nyborg 14. maj 2018.

Oprettet: 14.05.2018
Rudi Damkjær
Sundhedsminister Eller Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) talte ved Dansk Sygeplejeråds kongres 2018
Foto: Søren Svendsen

De to ministre satte fokus på, at sundhedsvæsenet skal styres mere i retning af primærsektoren og hen i mod en bedre sammenhæng imellem kommuner, regioner og privat praksis.

”En ny styringsmodel i Sundhedsvæsenet skal have et nærhedsfinansieringsprincip. Det vil sige, at pengene skal følge borgeren uanset, hvor opgaverne løses. Vi har brug for en ny model, der skubber aktiviteterne ud i det nære sundhedsvæsen. Vi har ikke brug for mere aktivitet på sygehusene, tværtimod skal vi flytte noget af aktiviteten tættere på borgeren,” sagde Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Dermed åbnede ministeren op for regeringens planer for den styringsmodel, der blandt andet skal erstatte aktivitetspuljen og det udskældte to procents-produktivitetskrav, der blev suspenderet med starten af 2018. Ministeren erklærede fra scenen:

”To procents produktivitetskravet som vi kender det er dødt. Det kommer ikke tilbage i den form, og vi skal sætte noget andet i stedet.”

Formand for Dansk Sygeplejeråd fik mulighed for at forholde sig til sundhedsministerens planer om nærhedsfinansiering i den korte debat, der efterfulgte de to ministres taler til kongressen.

”Vi ved endnu ikke nok om regeringens planer til, at jeg kan sige om det er fornuftigt eller ej. Men princippet i, at vi skal løse flere opgaver kommunalt og ude hos borgeren, er jeg enig i, og den vej går udviklingen allerede. Men vi må også kigge der, hvor man har skabt helhed og nærhed uden et forkromet styringsværktøj. Der findes eksempler på sygeplejersker, der arbejder i teams på tværs af opgaver og har gode resultater. Det kræver sådan set bare en investering i opstarten og medarbejdere med de rette kompetencer,” sagde Grete Christensen.

”Vi ved, hvor meget I betyder”

”Som uddannet sygeplejerske ved jeg, hvor meget I betyder for den enkelte borger. Især i forhold til det nære sundhedsvæsen, hvor flere og flere opgaver flytter ud i hjemmet, spiller I en helt central rolle. I kan skabe den sammenhæng i værdighed hos borgeren, der er så vigtig. Derfor har jeg også et stort ønske om, at flere sygeplejersker får lyst til at søge ud i ældreplejen – der er så meget brug for jer,” sagde ældreminister Thyra Frank fra talerstolen.

Grete Christensen afsluttede den politiske del af kongressens åbning ved at opsummere et klart budskab til ministrene:

”Vi skal væk fra tal-tyranniet i sundhedsvæsenet og begynde at måle på kvalitet for den enkelte i stedet for.” 

Relateret indhold