Ny økonomiaftale giver vigtigt løft til sundhedsvæsenet

Ny økonomiaftale betyder 1,5 milliarder kroner mere til regionerne i 2020. Det er en halv milliard mindre end det krav, Danske Regioner gik til forhandlingerne med, men det største løft i 10 år. Det er en rigtig god start, mener formand Grete Christensen.

Oprettet: 04.09.2019
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Efter to ugers forhandlinger kunne regeringen og Danske Regioner onsdag præsentere den aftale, der sætter rammen for regionernes økonomi i 2020. Det blev til 1,5 milliarder kroner mere til regionerne i 2020.

Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd, glæder sig over, at der er fundet ekstra penge til sundhedsvæsenet:

”Det er en aftale, vi kan være godt tilfredse med. Halvanden milliard løser ikke alle problemer i sundhedsvæsenet, men det er det største løft, der er givet i 10 år og et vigtigt skridt. Der er i den grad brug for mere personale og flere sygeplejersker på mange afdelinger. Det forventer vi, at man går i gang med at rette op på nu.”

Derudover har regeringen lagt op til, at økonomiaftalen kun er første skridt. Forude venter sundhedsaftalen og en tiårsplan for psykiatrien.

For Grete Christensen er det afgørende, at man nu kommer videre fra status quo.

”Vi ser frem til en hurtig invitation til den task force, der vil blive nedsat. Nu gælder det om at komme hurtigt i gang med at sikre bedre forhold og flere ansatte i sundhedsvæsenet, ikke mindst de 1.000 flere sygeplejersker, som regeringen har lovet. Derudover har vi også masser af gode ideer til sundhedsaftalen og fremtiden for psykiatrien.” 

Penge målrettet AUH

Endelig indeholder aftalen også et særligt løft til Aarhus Universitetshospital.

“100 mio. kr. øremærket til AUH i økonomiaftalen er bedre end ingen millioner,” siger Anja Laursen, kredsformand for de midtjyske sygeplejersker. “Men de løser langt fra den særlige situation med ekstra udgifter til sammenlægning og udflytning, som AUH som det første supersygehus står midt i.”

Anja Laursen hæfter sig ved udtalelserne fra regionsrådsformand Anders Kuhnau om også at prioritere øvrige midler fra økonomiaftalen til ekstraudgifterne på AUH.

"Men vi vil gerne minde om, at alle regionens hospitaler er udfordrede, hvilket patienter og medarbejdere mærker hver evig eneste dag.”


Regeringen og KL har endnu ikke landet en aftale om næste års økonomi i kommunerne, men det forventes at ske i næste uge.