Nye retningslinjer for gravide sygeplejersker

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at gravide sundhedsmedarbejdere arbejder hjemme fra 28. uge. Desuden skærpes beskyttelsen af andre risikogrupper blandt medarbejdere i sundheds-, social- og ældresektoren.

Oprettet: 03.04.2020
Emma Tram, redaktionen@dsr.dk

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for medarbejdere i sundheds-, social- og ældresektoren som tilhører en såkaldt risikogruppe. I de nye retningslinjer har Sundhedsstyrelsen skærpet og klargjort en række punkter.

Blandt andet anbefaler Sundhedsstyrelsen medarbejdere, som er i risikogrupper, ”ikke skal håndtere patienter eller borgere med mistanke om eller påvist COVID-19 smitte”. Desuden skal de omplaceres til andre opgaver hvis de ” i deres vanlige arbejde ellers ville komme i kontakt med oplagt smitterisiko.”
 

Gravide i tredje trimester hjemsendes

Særligt for gravide har de nye retningslinjer betydning. Her fremgår det nemlig, at gravide, udover ikke at have kontakt med smittede patienter eller borgere, anbefales at arbejde hjemmefra i tredje trimester.

Der er endnu ikke klarhed om, hvorvidt der er større risiko for komplikationer hos gravide med Covid-19. Men de nye retningslinjer er lavet til dels ud fra et forsigtighedsprincip, og til dels ud fra enkelte studier fra udlandet, som viser flere kejsersnit og for tidligt fødte børn hos gravide, der bliver indlagt med Covid-19.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen peger på, at ingen gravide sygeplejersker bør være i risiko ved at arbejde med Covid-19 smittede borgere eller patienter.

”Når ny viden får Sundhedsstyrelsen til at sende gravide medarbejdere hjem i 3. trimester er det altafgørende, at alle gravide sygeplejersker arbejder så langt fra Covid-19 patienter som muligt. Ellers må de også hjem,” lyder det fra Grete Christensen.

Læs de opdaterede retningslinjer

Læs om særlige risikogrupper