OK21 forhandlingerne er skudt i gang

De første forhandlinger om at forny overenskomsterne for alle offentligt ansatte i kommunerne og regioner blev afholdt fredag den 18. december.

Oprettet: 18.12.2020

Mere end 565.000 ansatte i kommuner og regioner skal have fornyet deres overenskomst. Fredag den 18. december satte parterne sig over for hinanden til de første forhandlinger om OK21. Temaet for mødet var de krav, som blev udvekslet tidligere på ugen.

For Forhandlingsfællesskabet gælder det blandt andet krav om generelle procentuelle lønstigninger, der som minimum sikrer reallønnen, og en videreførelse af reguleringsordningen, så lønudviklingen i kommuner og regionerne følger med den private lønudvikling. Der er også krav om midler til et lavt- og ligelønsprojekt og midler til organisationsforhandlingerne.

Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, Grete Christensen, er Forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder på det regionale område. Hun siger:

”De ansatte i regionerne yder hver dag en kæmpe indsats og udviser stor fleksibilitet. Der er stort behov for, at vi ved OK-21 finder løsninger sammen, der kan udvikle attraktive arbejdspladser med ordentlige vilkår og et sundt og holdbart arbejdsliv for alle ansatte. Det ser vi frem til at drøfte med arbejdsgiverne under de kommende forhandlinger.”

Formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau siger:

”I sundhedsvæsenet løser vi en altafgørende samfundsopgave. I regionerne går vi derfor til forhandlingerne med en klar ambition til gavn for patienter og medarbejdere: At vi i fællesskab skal sikre aftalerammer, der betyder, at vi fortsat kan levere sundhedsydelser og sociale tilbud med en høj kvalitet. I tillæg til det skal OK21 understøtte, at vi kan udbygge det nære sundhedsvæsen og sikre sammenhæng på tværs af faggrupperne i sundhedsvæsenet.”

Også på det kommunale område var der i dag møde mellem KL og Forhandlingsfællesskabet. På det kommunale område er det FOA-formand og formand for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, der er forhandlingsleder. gså på det statslige område er der blevet udvekslet krav.

Parterne forhandler de kommende måneder med henblik på at underskrive aftalerne senest den 28. februar 2021.

Læs den fælles pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner.