OK21 og lønefterslæbet - 3 spørgsmål og svar

OK21-aftalerne, som blev landet i forgangne uge, har affødt især 3 spørgsmål hos Dansk Sygeplejeråds medlemmer. Se video med formand Grete Christensens svar.

Oprettet: 12.03.2021

OK21 og lønefterslæbet - 3 spørgsmål og svar

Vil inflationen æde de aftalte lønstigninger op? Skal sygeplejerskernes lønefterslæb løses af politikerne eller arbejdsmarkedets parter? Vil et nej til overenskomsten give signal til politikerne om at gøre op med lønefterslæbet?

De nye OK21-aftaler har affødt spørgsmål hos DSR's medlemmer på Facebook og medlemsmøder. Især 3 spørgsmål optager DSR's medlemmer omkring de nye OK21-aftaler og sygeplejerskernes lønefterslæb.

Se videoen med formand Grete Christensens svar.

Starttidspunkter for de stillede spørgsmål og svar

0.00: Mange siger, at inflationen vil æde de aftalte lønstigninger op?

0:55: Skal sygeplejerskernes lønefterslæb løses af politikerne eller arbejdsmarkedets parter?

3:10: Vil et nej være et stærkt signal til politikerne om, at der skal gøres noget ved lønefterslæbet?

 

 

3 spørgsmål og svar om OK21 og lønefterslæbet

Læs et uddrag af formand Grete Christensens svar til medlemmerne.

Mange siger, at inflationen vil æde de aftalte lønstigninger op?

Grete Christensen: "Vi har undervejs i forhandlingerne bestræbt os på at få en ramme, som er så stor som mulig. Den ramme har givet mulighed for en lønstigning på 5,02 procent i generelle lønstigninger. Og vi har fra Det Økonomiske Råd, som jo er dem, der normalt fortæller, hvad de forventer, prisstigningerne vil være i den kommende periode, fået meldingen, at de forventer, prisstigningen vil være 3,95."

Skal sygeplejerskernes lønefterslæb løses af politikerne eller arbejdsmarkedets parter?

Grete Christensen: "Det bliver aldrig løst ved forhandlingsbordet (...) Så det ER et politisk anliggende, og man skal derfor stole på os i fagbevægelsen, der siger, at det er politikerne, der bliver nødt til at tage det her alvorligt. Indtil videre kører de med en meget historisk forklaring på det her og har overhovedet ikke ønsket at åbne for, at det faktisk er et anliggende for dem her som ansvarlige politikere i det her land."

Vil et nej være et stærkt signal til politikerne om, at der skal gøres noget ved lønefterslæbet?

”Hvis man stemmer nej til OK21, rammer man de forkerte. Det vil overhovedet ikke markere et fokus til landets politikere. 
Mange andre (fagforbund) er ret tilfredse med denne overenskomst, og dermed vil vi sidde alene tilbage. Jeg tror ikke, vi vil få mere ved at strejke, fordi man vil ikke belønne dem, der går i konflikt for at få mere, hvis de andre er tilfredse. Og dermed får vi ikke lagt pres på politikerne. Tværtimod kan vi få et skævt blik fra regeringen, hvis vi vælger at gå i konflikt på et tidspunkt, hvor Danmark måske står overfor en 3. bølge Covid-19. Det vil ikke være velset men tværtimod utrolig svært for politikerne at forstå. 
Hvis vi skal lægge et hårdt pres på politikerne, mener jeg, at vi skal samle kræfterne. Og en konflikt tærer meget på en organisations kræfter. De kræfter vil jeg meget hellere rette mod politikerne, og derfor synes jeg, man skal stemme ja.”

Læs mere