Opgøret med uligeløn kan ikke længere ignoreres

DEBAT: Medierne beretter i øjeblikket om et sundhedsvæsen i knæ. Det er der desværre ingen lette og hurtige løsninger på, men bedre løn spiller en afgørende rolle, hvis man vil fastholde og rekruttere sygeplejersker, skriver Grete Christensen.

Oprettet: 29.09.2021

Debatindlæg af Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd, bragt i Sjællandske Medier 29/9 2021

Ubesatte stillinger, nedlagte senge og mangel på sygeplejersker. I medierne er der lige nu rigtig mange historier om et sundhedsvæsen, hvor det er svært at få enderne til at mødes. Uanset hvor meget de ansatte så end pisker rundt.

Det er der desværre ingen lette og hurtige løsninger på, og vi kommer ikke uden om, at løn spiller en rolle, hvis man vil fastholde og rekruttere sygeplejersker.

Det er måske en ubekvem sandhed for nogle, men det må efterhånden være gået op for de fleste, at den er gal med sygeplejerskernes løn. Sygeplejerskernes konflikt har fyldt meget i medierne over de sidste måneder, og strejken sluttede med et regeringsindgreb, uden at noget blev løst. Lønnen er stadigvæk ikke i overensstemmelse med det uddannelsesniveau, det ansvar og de opgaver som sygeplejersker løser, og udfordringerne med at rekruttere og fastholde sygeplejersker er kun blevet større.

Til gengæld har sygeplejerskernes konflikt betydet, at ligeløn er blevet sat på dagsordenen. Lige nu føles det nok som en ringe trøst for alle de sygeplejersker, som under 10 ugers strejke ihærdigt forsøgte at råbe arbejdsgivere og politikere op. At de ikke lyttede, føles som et slag i maven og total mangel på anerkendelse.

Debatten giver grund til optimisme

Når jeg alligevel føler en vis optimisme, er der fordi ligeløn er blevet et tema i debatten med en hel anden tyngde og opbakning end tidligere.

Flere partier er stemplet ind i kampen for ligeløn, og der er kommet krav om penge til ligeløn fra flere partier i Folketinget. Især SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet har været klare i mælet. Regeringen har været mindre klare, men de har anerkendt, at OK21-forløbet viser, at der er udfordringer på det offentlige område.

Det vil vi i Dansk Sygeplejeråd bruge til at kæmpe videre for ligeløn – og ikke kun for sygeplejersker. En skæv og uretfærdig løn er et problem, vi deler med andre faggrupper med mange kvinder. Særligt dem med mellemlange videregående uddannelser som pædagoger, jordemødre og socialrådgivere får ikke løn, der svarer til deres uddannelse.

Sygeplejersker bliver ramt på deres værdier

Den manglende uligeløn rammer altså mange, men jeg tror ikke, at det er forkert at sige, at urimelighederne føles ekstra uretfærdige for mange sygeplejersker. Det hænger ikke mindst sammen med noget af det jeg indledte med, nemlig vilkårene i sundhedsvæsenet.

Helt konkret har man her i i Sjællandske Medier kunnet læse om problemerne på de medicinske afdelinger på både Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster Sygehus. Her er belægningen ofte over 100 pct., og det betyder, at patienter må ligge på gangene. Problemet skyldes blandt andet, at man på grund af sygeplejerskemangel har måttet nedlægge senge og sågar hele afsnit. Det holder selvfølgelig ikke, hvis antallet af patienter er det samme eller flere.  

Og problemerne spreder sig ud i kommunerne. Her hører vi fra sygeplejersker, at de heller ikke er nok, og når så patienter udskrives for tidligt fra sygehusene, så får de ekstra travlt. Så kører den onde spiral med for mange genindlæggelser.

Det er selvfølgelig hverken tilfredsstillende for patienterne eller medarbejderne. Som det også er blevet dokumenteret i et forskningsprojekt finansieret af Dansk sygeplejeråd og Region Sjælland i fællesskab, så betyder flere sygeplejersker på medicinske afdelinger kortere indlæggelser og lavere risiko for at patienterne dør inden for 30 dage efter indlæggelsen.

Det kan altså have store konsekvenser for patienterne, hvis der køres med en konstant underbemanding. At det også er skidt for arbejdsmiljøet, siger næsten sig selv. Det er hårdt som sygeplejerske, når man oplever, at ens faglighed bliver presset på grund af urimelige vilkår – og oveni uden økonomisk anerkendelse. Det giver frustrerede medarbejdere.

Ligeløn er ikke gratis

Måske havde politikere og arbejdsgivere naivt regnet med, at utilfredsheden og frustrationerne fra sygeplejerskerne ville gå i sig selv efter et regeringsindgreb. Det er den selvfølgelig ikke. Tværtimod begynder det at udgøre et alvorligt problem i forhold til rekruttering og fastholdelse.

Derfor er det også så vigtigt, at der er politisk opbakning og vilje til at følge op på de konklusioner, som lønstrukturkomiteen kommer med.

I Dansk Sygeplejeråd har vi presset på for en ligelønskomite, og vi ser frem til, at arbejdet i komiteen snart går i gang. Jeg tror på, at det kan blive en gennembrud, men jeg ved også, at mange sygeplejersker ser på komiteen med en vis skepsis og frygter, at der blot er tale om en syltekrukke. En skepsis man ikke kan fortænke dem i, når man ser på, hvad tidligere rapporter og kommissioner er mundet ud i.

Men der er ingen vej tilbage. Reel ligestilling kommer ikke uden lige løn mellem traditionelt kvindedominerede og mandsdominerede fag. Og ligeløn koster. Det må politikerne indse. For en ting er sikkert – det skal være slut med ulige løn.

Se indlægget i Sjællandske Medier