Overblik FV19: Valgmøde i DSR og fokus på overbelægning

VALGKAMP: Uge for uge giver vi overblik over valgkampens udvikling på sundhedsområdet - og hvad vi mener om den. I valgkampens sidste uger holdt DSR valgdebat transmitteret på Facebook, EP-valget blev afgjort og nye tal viser fortsat overbelægning på sygehusene.

Oprettet: 04.06.2019

Søndag den 26. maj var der valg til Europa-Parlamentet, og satte sit præg på den tredje uge af valgkampen. Et af de 14 nye medlemmer af Europa-Parlamentet fra Danmark er den konservative Pernille Weiss, som er uddannet sygeplejerske.

I valgkampens sidste uge har antallet af pædagoger i daginstitutioner fyldt meget, men der har også været plads til historier om konsekvenserne af overbelægning på sygehusene.

Sundhedspolitisk valgmøde hos Dansk Sygeplejeråd

Mandag den 27. maj afholdte Dansk Sygeplejeråd et sundhedspolitisk valgmøde, som blev livestreamet på Dansk Sygeplejeråds Facebookside.

”Sundhedspolitik er vigtigt for mange danskere, også for sygeplejerskerne. Men det har fyldt meget lidt i løbet af valgkampen. Derfor havde vi inviteret politikerne til et sundhedspolitisk valgmøde, hvor vi fik mulighed for at diskutere nogle af DSR’s mærkesager med dem”, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

På valgmødet diskuterede Astrid Krag fra Socialdemokratiet, Lise Müller fra SF, Christine Dal fra Venstre og Brian Borglund Bruun fra Dansk Folkeparti underfinansiering i sundhedsvæsnet, mangel på sygeplejersker og ligeløn.

Særligt debatten om ligeløn var ifølge Grete Christensen interessant: ”Ligeløn er et meget vigtigt emne for sygeplejerskerne. Derfor var jeg glad for at kunne spørge politikerne direkte, om de synes, det er fair, at sygeplejerskerne får lavere løn end traditionelt mandsdominerede fag med samme uddannelsesniveau.”

Politikerne svarede alle, at de ikke mener, at lønforskellene er fair. Både Lise Müller fra SF og Christine Dal fra Venstre er sygeplejersker og kunne genkende problemet fra deres egen hverdag. Christine Dal pegede blandt andet på, at lønnen kan være et middel til at få sygeplejersker til at gå op tid, hvis de mener, det kan betale sig.

Grete Christensen spurgte også politikerne, om de vil være med til at lave en pulje, som skal rette op på løngabet, men her var der mere tvivl.

”Det er tankevækkende, at politikere, som er enige i, at der er en unfair forskel i lønnen, har svært ved at se mulighed for en politisk løsning i den nærmeste fremtid. Det viser, at vi har en lang, sej kamp foran os, for at sikre sygeplejerskerne en løn, som i højere grad afspejler deres arbejdsopgaver, og det store ansvar sygeplejerskerne har på hver eneste vagt.”

Du kan stadig nå at se valgmødet på DSR’s Facebookside.

Flere patienter end senge på sygehusene

Der er kommet nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen som viser, at der fortsat er problemer med overlægning på mange afdelinger på landets sygehuse. Det er særligt de medicinske afdelinger, som er hårdt ramt, viser Danske Patienters analyse af tallene. I 2018 var der i alle fem regioner permanent overbelægning på flere medicinske afdelinger.

Dansk Sygeplejeråd har overfor Berlingske påpeget, at der er større risiko for at der sker fejl, når der er flere patienter end der er tid og personale til. Det skaber dårligt arbejdsmiljø for sundhedspersonalet, men er ifølge næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg også ubehageligt for patienterne: ”Det kan være en ubehagelig oplevelse at skulle tale med sygeplejersken eller lægen om sin sygdom, hvis man ligger på gangen til offentligt skue".

Overlægeforeningen spurgt deres medlemmer, hvordan de oplever overbelægning på sygehusene i hverdagen. 1823 overlæger har svaret på undersøgelsen og 60 procent af dem fortæller, at de har oplevet overbelægning inden for den seneste måned. Ud af disse mener 80 procent at overbelægning er gået ud over kvaliteten af behandlingen og halvdelen fortæller, at der har været genindlæggelser som konsekvens af, at patienter er blevet udskrevet for tidligt i første omgang.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre mener, at det er regionernes ansvar at sørge for, at der ikke er overbelægning, mens næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman fra Socialdemokratiet svarer, at regionerne ønsker 2 mia. kr. ekstra om året af en ny regering, for at kunne løse problemerne med overbelægning.

Medarbejdere, patienter, pårørende og borgere står hånd i hånd om Aarhus Universitetshospital

Samtidig fortsætter debatten om besparelserne på det nye supersygehus i Skejby, Aarhus Universitetshospital. Medarbejdere, patienter, pårørende og borgere dannede tirsdag den 28. maj en menneskekæde rundt om hospitalet, for at markere deres bekymring over besparelser og fyringer på hospitalet.  

I et debatindlæg i Altinget har formanden for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, Grete Christensen sammen med formændene for Overlægeforeningen, Yngre Læger, HK Kommunal og sektorformand i FOA udtrykt deres støtte til medarbejdere og patienter på hospitalet. Læs hele debatindlægget.