På globalt plan er over 600 sygeplejersker døde med Covid-19

Over 600 sygeplejersker i verden er døde med Covid-19, viser en opgørelse fra Den Internationale Sygeplejeorganisation, ICN. Det gør sygeplejersker til en af de mest udsatte faggrupper under coronaepidemien.

Oprettet: 04.06.2020
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Omkring 450.000 ansatte på hospitaler og plejehjem verden over er blevet smittet med Covid-19. Det oplyser ICN på baggrund af data fra over 30 lande. Samlet set vurderes det, at syv procent af alle bekræftede tilfælde af Covid-19 i verden er registreret hos sundhedsmedarbejdere.

Tallene er dog forbundet med stor usikkerhed, da der ikke sker en systematisk og standardiseret opsamling af data på hvor mange sundhedsprofessionelle, der rammes af Covid-19 eller dør af sygdommen. Nogle lande indsamler slet ikke data.

Uanset usikkerheden fortjener tallene opmærksomhed, mener Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

“Både de danske og de internationale tal viser, at sygeplejersker og andre medarbejdere i sundhedsvæsenet står i en meget udsat position under corona. Derfor skal vi hele tiden gøre, hvad vi kan for at forebygge smitte, og derfor er det vigtigt at kende data. Både på hvor mange, der bliver smittet, men også i forhold til at forstå, hvor og hvordan de enkelte smittekæder opstår,” siger hun. 

I Danmark viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, at der er en der er en større andel af Covid-19 smittede blandt ansatte i sundheds- og ældresektoren end blandt danskerne generelt. Mens de seneste tal viser, at det samlede antal af smittede medarbejdere er på 3.231, er der i den samlede befolkningen 11.441, der er eller har været smittet. Det svarer til, at 28 pct. af dem, der er testet positive, er ansatte i sundheds- og ældresektoren.

Der er heldigvis ingen danske sygeplejersker, der er døde med Covid-19.

Flest Covid-19 smittede blandt sygeplejersker – og flest på hospitalerne