Pårørendeinvolvering kræver ledelsesopbakning
Der er brug for, at både politikere og ledelser tager ansvar, hvis involvering af pårørende i sundhedsvæsnet skal lykkes.
Der er brug for, at både politikere og ledelser tager ansvar, hvis involvering af pårørende i sundhedsvæsnet skal lykkes.
"Der findes intet quickfix. Vi er pressede på tid, og derfor er det svært at få en ordentlig pårørendeinddragelse."
Sådan sagde Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, da hun i eftermiddags diskuterede pårørendeinddragelse i Danske Regioners telt på Folkemødet med bl.a. Lægeforeningens formand Andreas Rudkøbing.
De to var enige om, at inddragelsen er vigtig.
"Det kan ikke være rigtigt, at de pårørende skal bruge en masse energi på at komme i kontakt med personalet og hænge en hel dag i telefonen for at få fat i den rette medarbejder," sagde DSR's næstformand.
Under debatten fortalte en pårørende om sine erfaringer med kontakt til sundhedspersonalet i forbindelse med sin kones abort, sin datters handicap og sin fars blodprop. På den måde blev det synliggjort, at der i høj grad er brug for en styrket indsats på området.
Dorte Steenberg pegede på bedre kommunikation som en del af løsningen.
"Vi skal være bedre i kommunikationen. Når der ikke er så meget tid, så skal den udnyttes bedst muligt."
Men det kan ikke komme nedefra.
"Det er politikerne og ledelserne, der skal presse på. De skal have fokus på området, hvis det skal lykkes," understregede Dorte Steenberg.
Det er dejligt, at frivillige borgere vil hjælpe til i sundhedsvæsnet, men det må ikke blive en spareøvelse. Der er brug for klare aftaler, siger DSR-næstformand.
Debat på folkemødet sætter fokus på patienters oplevelse af behandlingsforløb og behovet for bedre information.
På lørdagens sidste debat på folkemødet diskuterede Anni Pilgaard overvågning i arbejdslivet med andre dele af fagbevægelsen.