Pensionerede sygeplejerskers lønnedgang skal løses inden OK24

Det er hul i hovedet, at pensionerede sygeplejersker går ned i løn, hvis de ønsker at arbejde længere. Løs det nu, lyder opfordringen til regionerne fra Dansk Sygeplejeråd.

Oprettet: 03.05.2023
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Regionerne vil gerne have pensionerede sygeplejersker til at vende tilbage fra pensionistlivet, for at afhjælpe på den store mangel på sygeplejersker. Det bliver bare til en lavere løn end for andre sygeplejersker, da reglerne betyder, at der ikke betales pension til medarbejdere, der samtidig får penge fra en pensionsordning. De regler bør ændres med det samme, mener 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, Harun Demirtas:

”Man beder pensionerede sygeplejerskerne om at give den en ekstra tørn for at mindske manglen på sygeplejersker. Det er der heldigvis nogle, der gerne vil, men reglerne stiller dem ringere, fordi de får løn uden pension. Det er jo helt til grin, når man forsøger at lokke erfarne medarbejdere tilbage fra pensionen,” siger Harun Demirtas og tilføjer:

”Regionerne har henvist til overenskomstforhandlingerne i 2024, men så længe kan vi ikke vente på en løsning. Det kan regionerne heller ikke, hvis de reelt vil gøre det attraktivt for sygeplejersker og andre at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter påbegyndt pension."

For offentligt ansatte sygeplejersker ligger det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag på 13 pct. Det er løber op mange penge hver måned, som pensionisterne ikke får, når de afhjælper med at løse et stort samfundsproblem. Det er samtidig udtryk for en uacceptabel forskelsbehandling.

Det har ført til beretninger i medierne om pensionerede sygeplejersker, der gerne vil arbejde, men som føler sig til grin over samtidig at skulle gå ned i løn.  Der er eksempler på, at det drejer sig om 5.000 kr. hver måned.

Det forstår Harun Demirtas godt, og han opfordrer regionerne til straks at få det fikset, ligesom man har gjort på statens område.