Politisk indgreb: Ikke en krone mere til sygeplejerskerne

Regeringen meddelte onsdag aften, at de har støtte fra et flertal af Folketingets partier til et regeringsindgreb, og lægger op til at ophøje Forligsinstitutionens mæglingsforslag til lov. "Man kan kun blive vred", siger Grete Christensen.

Oprettet: 25.08.2021
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk
Claus Bech

Regeringen lægger op til at stoppe sygeplejerskernes konflikt med lovindgreb. Onsdag aften meddelte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at han har afsøgt – og fundet – at et flertal af Folketingets partier støtter et hasteindgreb.

Regeringen lægger op til at ophøje mæglingsforslaget til lov. Hvis det sker betyder det, at konflikten afblæses og at der ikke kommer flere penge til sygeplejerskerne end hvad, der blev aftalt under forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen siger:

”Man kan kun blive vred over regeringens beslutning. De har hverken givet os et lønløft nu eller et løfte om penge til at indhente lønefterslæbet. Vi kan se, hvordan befolkningen anerkender sygeplejerskerne for deres arbejde, men det afspejler sig overhovedet ikke i politikernes handlinger. Jeg frygter alvorligt for vores sundhedsvæsen i fremtiden med denne beslutning.”

Regeringsindgrebet kom i kølvandet på nye tal for udskudte aktiviteter på hospitalerne, der onsdag viste, at næsten 77.000 operationer og andre aktiviteter nu er blevet udskudt siden konfliktens begyndelse 19. juni. Ifølge Sundhedsstyrelsens analyse vil strejken medføre et efterslæb der først vil kunne blive afviklet om op imod to år. Sundhedsminister Magnus Heunicke udtrykte bekymring for den alvorlige situation og opfordrede parterne til dialog. Umiddelbart efter indkaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard parterne til møde og herefter ledere fra alle Folketingets partier.