Politisk plan kan sikre bedre forhold for demente

Regeringens demenshandlingsplan kan ændre måden vi drager omsorg, plejer og behandler personer med demens

Oprettet: 15.12.2016
Peter Aagaard Brixen, pab@dsr.dk

Et bredt politisk flertal på Christiansborg har i dag indgået aftale om en national demenshandlingsplan med initiativer for knap en halv milliard kroner de næste fire år. Demenshandlingsplanen indeholder i alt 23 konkrete initiativer på tværs af sundheds- og ældreområdet til gavn for borgere med demens.

”Den nye handlingsplan skal gerne ændre måden vi som samfund drager omsorg, plejer og behandler personer med demens. Demens er ikke blot et alderdomstegn - det er en sygdom. Men det har ikke været tilstrækkeligt afspejlet i indsatsen.  Med handleplanen lægger regeringen op til en individuel, helhedsorienteret tilgang, hvor sundhedsfagligheden bliver styrket. Det vil gøre en afgørende positiv forskel for den enkelte borger, de pårørende og personalet, der til daglig arbejder på området,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Hun fremhæver, at der er grund til at glæde sig over at et bredt politisk flertal har prioriteret flere penge til bedre udredning, øget videns- og kompetenceniveau. Tilsvarende sikrer demenshandlingsplanen flere aktivitetstilbud, mere støtte og rådgivning til pårørende, flere demensvenligt indrettede afdelinger på sygehusene og større samfundsbevidsthed og -imødekommenhed.

Dansk Sygeplejeråd er en del af Demensalliancen, der igennem flere år har arbejdet målrettet på at få større politisk fokus på demens som en udfordring i samfundet.

”I Demensalliancen har vi en vision om ”Aldrig alene med demens”. Den nye handlingsplan er et gennemarbejdet bud på at gøre visionen til virkelighed. Vi ved dog, at der kan være langt fra at lægge en god plan til at sikre at den bliver ført ud i livet, så derfor vil vi med stor interesse følge med i, at de enkelte initiativer foldes ud,” siger Grete Christensen.

 

Ministre: Demenshandlingsplan har fokus på værdighed og faglighed

Læs tidligere nyheder om Demenshandlingsplanen