Pris til sygeplejerske for at markere sig i vigtig debat om hygiejne

Der er kommet nyt fokus på hygiejne under corona, og det var tiltrængt, mener Jette Holt, hygiejnesygeplejerske og ph.d. på Statens Serum Institut. Nu modtager hun Kirsten Stallknecht Prisen for at markere sig i den offentlige debat om hygiejne.

Oprettet: 06.05.2021
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Foto: Bax Lindhardt
Hygiejnesygeplejerske Jette Holt får Kirsten Stallknecht Prisen 2021

God hygiejne hos den enkelte og i sundhedsvæsenet specifikt har været afgørende i forhold til at hindre smittespredning under covid-19 pandemien.

Hygiejnesygeplejerske og ph.d. Jette Holt fra Statens Serum Institut er en af dem, der har holdt hygiejnefanen højt under corona, hvor hun blandt andet har stillet op på tv og radio og debatteret om infektionshygiejnens vigtighed og berettigelse. Det modtog hun torsdag den 6. maj Kirsten Stallknecht Prisen 2021 for.

”Når det gælder hygiejne, skal man hele tiden holde gryden i kog. Sådan en epidemi, som corona får det til at koge over. Den har skærpet alles syn på hygiejne, men også gjort det tydeligt, at vi ikke altid har styr på den helt grundlæggende forebyggelse i sundhedsvæsenet, som fx at tage værnemidler af og på,” siger Jette Holt.

Derfor er det vigtigt, at alle sundhedsfaglige får de rette kompetencer til at kunne forebygge infektioner på grunduddannelsen, men det halter det med, som Jette Holt har gjort opmærksom på i flere sammenhænge.

”Infektionshygiejne som fag fylder for eksempel meget lidt på sygeplejerskeuddannelsen – helt ned til kun fire lektioner nogle steder. Samtidig er emnet placeret under faget mikrobiologi, og det gør det måske lidt svært for de studerende at se, at det er et vigtigt fagområde i sig selv,” siger hun.

Har sat vigtigt fokus på hygiejne

Med de budskaber har Jette Holt markeret sig i en vigtig debat, lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd:

”Kirsten Stallknecht Prisen hylder de sygeplejersker, som står frem og aktivt bruger deres faglighed til gavn for folkesundheden. Det har Jette Holt gjort på fornemmeste vis. Med høj faglighed har hun været med til at oplyse om hygiejne under corona, og hun har sat gang i en vigtig debat ved at pege på manglen på undervisning i hygiejne på sygeplejerskeuddannelsen,” siger Grete Christensen.

Kirsten Stallknecht Prisen blev stiftet i 2001. Kirsten Stallknecht var formand for Dansk Sygeplejeråd i 29 år fra 1967 til 1996.  Hun døde 83 år gammel den 4. maj, men var selv med i priskomiteen dette forår og dermed til at pege på Jette Holt som prismodtager.

 

Kirsten Stallknecht Prisen

Kirsten Stallknecht prisen uddeles hvert andet år til en sygeplejerske, der gennem brug af ytringsfriheden har gjort en indsats for at fremme en sygeplejefaglig sag.
Hensigten med prisen er, at den skal opmuntre sygeplejersker til at ytre sig offentligt uden at frygte følgerne af at stå frem.
Prisen er på 10.000 kr. og kunst fra en dansk kunsthåndværker.

Bedømmelseskomité

Kirsten Stallknecht, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd
Jette Hvidtfeldt, journalist
Steen Bech, advokat
Vicki Flygenring Gudmandsen, afdelingssygeplejerske og prismodtager i 2019
Jette Bagh, fagredaktør, Sygeplejersken