Regeringen lægger op til flere offentligt ansatte

Regeringen prioriterer i sin nye 2030-plan for Danmark bla. at styrke velfærden – herunder sundhedsområdet. DSR hilser intentionerne velkommen men efterlyser konkrete bud på, hvordan pengene skal bruges.

Oprettet: 30.09.2022
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk
Gadesygeplejerske og hjemmesygeplejerske snakker med ældre dame

Fredag præsenterede finansminister Nicolai Wammen regeringens bud på en 2030-plan for Danmark.

Ifølge Finansministeriet er der samlet et finanspolitisk råderum på 48 mia. kr. frem mod 2030, og Nicolai Wammen gjorde rede for, at en stor del af midlerne allerede er reserveret. Regeringen vil afsætte 21,25 milliarder kroner til et såkaldt basisløft af velfærden – det vil sige til at dække udgifterne i takt med udviklingen i antal ældre og børn og 2,5 milliarder kroner til grønne investeringer. Derudover har regeringen og et flertal i Folketinget med forsvarsforliget øremærket 11,75 milliarder kroner.

Det efterlader et råderum på 12,5 milliarder kroner, og heraf ønsker regeringen bla. at reservere 5 mia. kr. til at udvikle velfærden – herunder sundhedsområdet. Regeringen lægger blandt andet op til, at den offentlige sektor skal styrkes med 5000 medarbejdere frem til 2030.

Formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen siger:

”Det er glædeligt, at regeringens økonomiske udspil for Danmark afspejler behovet for at investere i den offentlige sektor og lægger op til flere ansatte. Sygeplejersker og andre velfærdsprofessionelle skriger på flere kompetente kolleger for at give patienter og borgere de velfærdsydelser, de har behov for, og for at sikre medarbejderne rimelige arbejdsvilkår. Men 5 milliarder kroner til velfærd frem til 2030 ud over hvad, der er brug for til at dække det demografiske træk, lyder ikke af meget i lyset af de massive problemer. Vi ser derfor frem til, at regeringen bliver mere konkret på, hvad pengene skal bruges til.”

VIVE har tidligere vurderet, at for at sikre at sundhedsvæsnet kan følge med både demografien, ny teknologi, nye behandlingsformer og danskernes forventninger til et sundhedsvæsen i verdensklasse, er der brug for mindst to milliarder om året, hvoraf den ene milliard går til at dække den demografiske udvikling.

I forbindelse med udspillet har regeringen annonceret planer om at indlede trepartsforhandlinger om rekrutteringsudfordringerne på ældreområdet. Det hilser Dansk Sygeplejeråd velkommen:

”Jeg ser frem til at deltage i drøftelserne”, siger Grete Christensen.