”Regeringen skal sætte retning og tage ansvar”

Der var meget langt mellem de ambitiøse tiltag på sundhedsområdet i statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale, mener Dansk Sygeplejeråd.

Oprettet: 03.10.2017
Michael Bech, mib@dsr.dk
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, ville gerne have haft mere sundhedspolitik i statsministerens åbningstale.
Foto: Bax Lindhardt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom i dagens åbningstale fra Folketingets talerstol kun sparsomt ind på sundhedsområdet.

Men Dansk Sygeplejeråd ser alligevel frem til regeringens udspil om styrkelse af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Og Grete Christensen håber, at regeringen er ambitiøs, for der er store forventninger til, at man fra regeringens og Folketingets side laver ”markante ændringer på sundhedsområdet”, som sundhedsministeren gentagne gange har formuleret det.

”Fra Christiansborgs side kan man ikke længere lade medarbejdere og ledere på de enkelte afdelinger tage ansvaret for den manglende fornyelse af sundhedsvæsenet. Regeringen må nu vise politisk vilje og mod til at forny sundhedsvæsenet,” siger Grete Christensen.

Statsministeren glemte nogle af beregningerne

Statsministeren brystede sig i åbningstalen af, at antallet af læger og sygeplejersker siden 2001 er steget med 5.100 for hver af faggrupperne.

Statsministeren glemte dog at sige, at aktiviteten i samme periode er steget med 73 procent. Antal læger er steget med 48 procent og sygeplejersker med 20 procent i samme periode. Med andre ord ’producerer’ hver sygeplejerske, læge og SSA’er  meget mere end i 2001.

”Det må siges at være en markant aktivitetsstigning i forhold til antallet af nyansatte. Læger, social- og sundhedsassistenter samt sygeplejersker har været nødt til at løbe meget stærkere. Grænsen er nået – arbejdstempoet går ud over arbejdsmiljøet, kvaliteten og ikke mindst patienterne og deres pårørende,” siger Grete Christensen.

Læs andre artikler relateret til emnet