Regeringens 2025-plan vil betyde forringet velfærd

Sygeplejersker får skattelettelse, men har udsigt til at skulle løbe endnu stærkere og arbejde længere, hvis regeringens 2025-plan bliver virkelighed.

Oprettet: 30.08.2016
Peter Aagaard Brixen, pab@dsr.dk

Regeringens  2025-plan vil betyde serviceforringelser i den offentlige velfærd. Den netop præsenterede 2025-plan indeholder en beskeden vækst i den offentlige forbrug frem mod 2025 på 0,5 procent.

”Det er selvfølgelig positivt, at regeringen opgiver ambitionen om nulvækst, men prognoserne viser et væsentligt større træk på landets sygehuse, ældrepleje og øvrige velfærdssektorer end der er fundet finansiering til i 2025-planen. Det vil betyde forringet velfærdsniveau i forhold til i dag, og det er dybt bekymrende, når vi ved, at mange velfærdssektorer - og ikke mindst sundhedsvæsenet, allerede er voldsomt udfordret i dag. Det er provokerende at love store skatterabatter, når finansministeriets egne tal viser, hvordan det stigende antal ældre vil kræve yderligere investeringer i velfærd,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Oven i velfærdsforringelser lægger regeringen tilmed op til også at finansiere skattelettelser via en forhøjelse af pensionsalderen.

”Sygeplejersken vil godt nok få en skattelettelse, men det står slet ikke mål med, at vores medlemmer samtidig har udsigt til at skulle løbe endnu stærkere og så enten gå et halvt år senere på pension eller aftræde via en ny seniorfleksjobordning for nedslidte. Det harmonerer ganske enkelt ikke med vores fokus på forebyggelse og bæredygtighed. Vi appellerer til, at der findes politiske løsninger, der fremmer et sundt arbejdsliv fra nyuddannet til man går på pension. Først da kan regeringen i mine øjne kalde det en helhedsplan,” siger Grete Christensen.

Regeringens 2025-plan skal ses i sammenhæng med, at det såkaldte demografiske pres lægger yderligere pres på velfærden. Udgifterne til det stigende antal ældre vil betyde, at den offentlige sektor skal vokse med 0,8 procent hvert år, hvis velfærdsniveauet skal være det samme som i dag. Det viser beregninger fra finansministeriet. Kigger vi nærmere på det regnestykke vil det betyde, at vi kommer til at mangle 1,5 mia. kr. til velfærd hvert eneste år frem mod 2025.

Læs hele regeringens 2025-plan her.

Læs også: