Rift om pladserne på den nye APN-uddannelse

147 ansøgninger til den nye uddannelse vækker glæde blandt alle parter, som i snart to år har arbejdet på at få uddannelsen etableret.

Oprettet: 20.03.2019
Henrik Boesen
Foto: Aarhus Universitet/Søren Kjeldgaard

Den nyopståede mulighed for at uddanne sig til APN-sygeplejerske (Advanced Practice Nursing) i Danmark er blevet overvældende godt modtaget. Ikke færre end 147 sygeplejersker har efter sommerferien ønsket at starte på uddannelsen, der dog kun har plads til 70 studerende.

Det store antal ansøgere vækker lutter begejstring, bl.a. hos Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd:

”Avancerede kliniske sygeplejersker vil spille en værdifuld ny rolle i det danske sundhedsvæsen. Vi ved fra andre lande, at de vil kunne gøre en stor forskel for patienterne/borgerne. Derfor er det mit håb og forventning, at såvel kolleger som borgere tager imod disse nye APN’er med lige så stor begejstring som sygeplejerskerne selv.”

Pavestolt

Otte kommuner har gennem flere år sammen med Dansk Sygeplejeråd og Aarhus Universitet arbejdet på at få oprettet uddannelsen. Kirstine Markvorsen, sundheds- og omsorgschef i Aarhus Kommune, er også begejstret:

”Sammen med styregruppen er jeg pavestolt. APN-sygeplejersker giver mening i fremtidens sundhedsvæsen – det får vi bekræftet ved den store søgning. Jeg glæder mig vildt til at modtage APN-sygeplejersker i det nære sundhedsvæsen – de er længe ventet.”

Et rigtigt sats

Også prodekan for uddannelse på Aarhus Universitet Health, Charlotte Ringsted, glæder sig over de mange ansøgninger:

”Noget tyder på, at det var helt rigtigt at satse på APN-linjen. Fokus på og kravene til det nære sundhedsvæsen ændrer sig, og det øger behovet for sygeplejersker, som kan bidrage til den faglige udvikling af sammenhæng i behandlingen.”

For uddannelsesstedet forestår nu en analyse af de mange ansøgninger med henblik på at udvælge de 70, som kan begynde på uddannelsen.

Fakta om ansøgningerne
  • 337 har søgt ind på de to linjer på kandidatuddannelsen i sygepleje (hhv. Nurse Science og APN).
  • 147 har søgt ind på APN-linjen, heraf 76 på Aarhus Universitets Campus i Emdrup og 71 på Campus i Aarhus. Heriblandt et ukendt antal, som har søgt begge steder.
  • Langt de fleste af ansøgerne er 1.-prioritetsansøgere (ca. 82 pct.)