Sådan får vi flere sygeplejersker nu

Der er brug for flere sygeplejersker i fremtiden. Og et flertal af politikere er også enige om, at der skal uddannes flere. Men der er brug for flere sygeplejersker på kortere sigt. Dansk Sygeplejeråd og SLS peger i nyt udspil på 19 områder, der kan sikre flere sygeplejersker allerede til næste år.

Oprettet: 22.04.2019
Maya Bille, mbi@dsr.dk

Et studiefrafald på 25 %. Millionbesparelser på sygeplejerskeuddannelsen. Sygeplejersker, der forlader faget. Der er mange steder at tage fat for at bremse manglen på sygeplejersker, der i 2025 vil nå 6.000.

Dansk Sygeplejeråd og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) har derfor hele 19 forslag til, hvordan vi får flere sygeplejersker på kortere sigt.

Figur 1 - udspil -  Flere sygeplejersker nu

”Det er vigtigt, at der er politisk vilje til at sikre flere sygeplejersker, men udsigterne er lange. Derfor skal der sættes ind nu bl.a. ved at stoppe uddannelsesbesparelser og sikre bedre overgange fra studieliv til arbejdsliv. Og med udspillet peger vi på lige præcis de områder, hvor politikerne kan tage fat med det samme,” siger Grete Christensen formand for Dansk Sygeplejeråd.

2.400 flere sygeplejersker

Ved at fastholde flere sygeplejestuderende og sikre nyuddannede fuldtidsstillinger kan der skaffes 2.400 flere sygeplejersker i 2026 – oveni de 1.100 som et flertal på Christiansborg er blevet enige om – viser beregninger fra Dansk Sygeplejeråd.

De sygeplejestuderende peger på, at hvis der skal være flere sygeplejersker i fremtiden, skal der rettes op på konsekvenserne af 2%-besparelserne på professionshøjskolerne.

”Vi får kun et mindre frafald og en høj uddannelseskvalitet, hvis det løbende sparekrav bliver fjernet. Og så foregår en stor del af sygeplejerskers uddannelse på sygehusene og i kommunerne. Derfor er det nødvendigt at sikre, at der er vejledere og tid nok til at tage sig af de studerende, når vi er i praktik” siger formand for SLS Kamilla Futtrup.

Læs hele udspillet og de 19 anbefalinger på dsr.dk/fleresygeplejerskernu

Læs mere: