Sammenhold var nøglen til OK18-resultatet

Det gode resultat ved forhandlingerne om OK18 blev skabt af sammenhold – både blandt fagforeningerne og hos helt almindelige mennesker rundt om i landet. Og det skal bruges fremadrettet. Det var der enighed om, da De Tre Musketerer evaluerede OK18 på Folkemødet.

Oprettet: 14.06.2018
Morten Jakobsen, mja@dsr.dk
Grete Christensen, Anders Bondo, Flemming Vinther og Nina Bonde debatterede musketereden. Foto: Nils Meilvang.

Folkemødets første dag bød på en meget velbesøgt debat – eller snarere offentlig evaluering – mellem de tre forhandlingsledere fra overenskomstforhandlingerne i foråret. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og forhandlingsleder på det regionale område, Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening og kommunal forhandlingsleder og Flemming Vinther fra HKKF og statslig forhandlingsleder var rørende enige om, at det var det stærke sammenhold, som skabte et overenskomstresultat, der fik et meget stort ja fra medlemmerne ved den netop afsluttede urafstemning.

”Det var ikke bare et sammenhold, der var bestemt af nogle organisationer, som havde sat sig for at lave ’En løsning for alle’. Det var et sammenhold, som var fra hele landet, og fra borgere, der normalt ikke går meget op i fagforeninger, som pludselig stod og heppede på os foran Forligsinstitutionen”, understregede Grete Christensen i debatten i Lærernes Hus i Allinge.

Nina Palesa Bonde, som under forhandlingerne i Forligsinstitutionen blev landskendt for at styre menneskemængden med sin megafon, var også med i panelet. Og hun understregede, at opbakningen og stemningen på gaden ikke kom fra nogen masterplan, men opstod fordi forhandlerne talte meget direkte om forringelserne i den offentlige sektor.

”I fremkaldte en stærk følelse og indignation i befolkningen, som skabte en energi, der fik folk til at fylde bilen og køre fra Jylland for at vise deres støtte”, sagde Nina Palesa Bonde.

Sprækken i sammenholdet

Fagbevægelsen gik ind til forhandlingerne i Forligsinstitutionen under sloganet ’En løsning for alle’. Men alligevel endte det med, at LO-organisationerne valgte at lave en aftale før de øvrige organisationer. Den sprække i sammenholdet fik selvfølgelig også ord med på vejen.

”Da vi mødtes morgenen efter LOs aftale, var der sgu en lidt underlig stemning i lokalet. Men det kom vi igennem, og vi fik en løsning alle sammen”, sagde lærernes formand, Anders Bondo.

Forhandlingslederen for staten, Flemming Vinther, understregede, at man må have respekt for, at de enkelte fagforeninger har forskellige baglande, som de skal lytte til. Det kan give forskellige holdninger.

”Tit skændes vi jo så meget med hinanden, at vi er helt trætte, når vi møder arbejdsgiverne. Det gjorde vi ikke den her gang trods uenigheden til sidst. Vi talte pænt til hinanden og stod sammen. Det gjorde den afgørende forskel, og det skal vi bygge videre på”, sagde Flemming Vinther.

Sammenholdet skal bevares mod OK21

Grete Christensen understregede netop behovet for fortsat at holde sammen blandt fagforeningerne på det offentlige område. Blot de seneste uger er der kommet en del politiske signaler, som går den forkerte vej for den offentlige sektor, sagde hun.

”Sophie Løhde taler om, at sygefraværet skal ned, fremfor at hun taler om at forbedre arbejdsmiljøet. Ledelseskommissionen mener, at vores overenskomster er for besværlige, og de nye økonomiaftaler for kommunerne og regionerne følger ikke engang med udgifterne blot ved det stigende antal børn og ældre. Der er masser at stå sammen om på det offentlige område”, sagde Grete Christensen.

LO og FTF har besluttet at fusionere fra nytår. En ny stor hovedorganisation for lønmodtagerne kan tale med en endnu stærkere stemme i den offentlige debat. Og det batter noget, når vi står sammen, sagde Grete Christensen i sin afslutning på debatten på Folkemødet:

”Vi har netop været på forhandlingskonference sammen med arbejdsgiverne, hvor de understregede, at vi ikke må gentage musketereden i 2021. Den udtalelse fra arbejdsgiverne er jo et udtryk for vores styrke. Netop derfor skal vi holde sammen – både i tiden frem mod 2021 og til OK21”, sagde Grete Christensen til stort bifald fra den fyldte gård i Lærernes Hus.

_8508765
Caption 
Grete Christensen til OK18 debat hos Danmark Lærerforening. Foto: Nils Meilvang.
Attribution