Skærpede regler om mundbind for sundhedsmedarbejdere

Frem til 4. oktober bliver der indført skærpede regler for medarbejdere i sundhedsvæsenet om at bære maske eller visir. Det gælder både på hospitaler og i ældreplejen samt hos egen læge, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag.

Oprettet: 18.09.2020
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk

Sundheds- og ældreministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at Sundhedsstyrelsen udsender skærpede retningslinjer om brug af værnemidler (mundbind/visir) i sundhedsvæsenet og ældreplejen: Sygehuse, praksissektoren, plejecentre med videre (både for personale, patienter og besøgende). Visse døgntilbud på det sociale områder, der bebos af særligt sårbare borgere, vil ligeledes være omfattet.

Desuden vil Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med lokale myndigheder have øget fokus på at beskytte sårbare borgere på plejehjem, sociale botilbud, bl.a. ved udstedelse af påbud om besøgsrestriktioner og evt. forbud.

Tiltagene vil foreløbigt gælde til og med den 4. oktober 2020.

De nye retningslinjer træder i kraft, så snart Sundhedsstyrelsen udsender de nye retningslinjer.

På pressemødet sagde statsministeren desuden, at vi i øjeblikket ser en stigning i smitten blandt sundhedsmedarbejdere, og der er medvirkende til det samlede billede, som har fået regeringen til at tage dagens nye skridt:

”Vi (regeringen, red.) mener, at vi har et ansvar for at passe på de mennesker, der modsat andre ikke kan arbejde hjemme og som bliver nødt til at møde ind på skadestuen eller en anden afdeling på sygehuset. Vi kan se lige nu stigende smitte blandt sundhedspersonale. Det ER et ansvar at skærme dem bedst muligt."

På hospitalerne er 1.113 af de sundhedsfaglige smittede sygeplejersker. Nummer to på listen er lægerne, som tæller 378, og sygeplejerskerne dominerer således i statistikken. I alt tæller de social- og sundhedsfaglige 20,3 procent af de smittede.

Grete Christensen, siger:

”Vi har hele tiden talt varmt for, at vi skal passe på dem, der skal passe på de andre. Derfor kan vi kun bakke op om, at man endnu engang tager de forholdsregler, som er nødvendige for at undgå smitte på arbejdet.”