Socialt udsatte rammes af sundhedspersonalets fordomme

Socialt udsatte danskere lever 19 år kortere end alle andre. Først og fremmest fordi de lever hårde liv, men også fordi de ikke altid bliver taget alvorligt i sundhedsvæsenet. Sådan lød budskabet, da Rådet for Socialt Udsatte inviterede til Folkemøde-debat om fordomme i sundhedsvæsenet.

Oprettet: 14.06.2019
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Og fordommene findes. Det er dem, der betyder, at socialt udsatte ikke får hjælp i tide, og at de ikke tør gå til læge. Det fortalte Christina Strauss, formand for SAND og næstformand for Rådet for Socialt Udsatte. Hun har selv været der, og det samme har mange, hun kender. For eksempel ham med det blødende mavesår, som ikke blev opdaget, fordi lægen kun så fuldskab. Og ham med testikelkræft, som fik fjernet den ene testikel, uden at blive smertedækket, fordi man mente, at det var han allerede med sin store dosis metadon.

Med den optakt fortsatte debatten med fire paneldeltagere: Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anja Plesner Bloch, formand for Brugernes Akademi, Lone Sondrup, bestyrelsesmedlem i Danske Regioner og Karen Ingerslev, bestyrelsesmedlem i Social Sundhed.    

Fordommene skal nedbrydes gennem viden og uddannelse, lød det fra Dorthe Boe Danbjørg:

”Vi skal have brugerne med for at få den rigtige forståelse. Men vi kommer ofte til at inddrage og involvere dem, der ligner os selv. Selv i de lande, hvor man er længst fremme, er det det, der sker,” sagde hun og rettede også en kritik mod det snævre fokus på krop og behandling i sundhedsvæsenet. Der er brug for at se det hele menneske.

At sygeplejersker med de rette kompetencer er en del af løsningen, var et budskab fra flere. Der blev efterspurgt flere socialsygeplejersker, kontaktsygeplejersker, brobyggersygeplejersker og sundhedsplejersker.  Blandt andet fra regionerne, der gerne vil have brobyggersygeplejersker, som kan skabe sammenhæng for patienterne og bedre forebyggelse gennem sundhedsplejersker:

”Sundhedsplejerskerne skal simpelthen i front. De kommer i de hjem, hvor man har problemerne, og det skal vi investere meget mere i”, sagde Lone Sondrup, bestyrelsesmedlem i Danske Regioner (V).