Sorgens dag i Region Sjælland

Forud for fyringerne på sygehusene i Region Sjælland demonstrerede medarbejderne i tavshed for at markere deres utilfredshed.

Oprettet: 14.11.2018
Kristine Jul Andersen, kja@dsr.dk
Sygehusansatte i Køge hånd i hånd for at vise deres bekymring for patienterne
Foto: Claus Bech

De stod skulder ved skulder. Hånd i hånd. Uden at sige noget. Nogle med sørgebind.

Det var mere end 345 læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andre ansatte på Sjællands Universitetshospital i Køge. Sammen dannede de en lang kæde gennem sygehusets vandrehal for at vise deres bekymring for patienterne. De kaldte det Sorgens Dag.

Dagen efter – 6. november – modtog omkring 200 medarbejdere en fyreseddel. Andre 100 blev fyret fra deres job, men samtidig tilbudt job på nye vilkår. Og stillinger svarende til 278 årsværk blev nedlagt. En stor del af de berørte er sygeplejersker.

 

Under nødberedskab  på dagligt plan

Hårdest ramt er medarbejderne på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde.

”Det har været en svær proces. Alle er frustrerede. Kolleger og ledere. Alle tænker på, hvordan vagtplanerne skal gå op, når vi bliver færre end dem, vi er,” siger Susann Carlsen, fællestillidsrepræsentant på Sjællands Universitetshospital i Køge.

”I foråret (under overenskomstforhandlingerne, red.) kunne vi ikke stille nødberedskaber. Nu skal vi arbejde under nødberedskab, og så er det på dagligt plan. Og samtidig siger politikerne, at det ikke går ud over patienterne. Det giver ikke mening. Der vil være patienter, der kommer til at vente længere på at få hjælp. De vil komme til at mærke det,” understreger Susann Carlsen.

Fyringerne er en del af en større spareplan, der skal lukke et generelt underskud på Region Sjællands 2019-budget. Udgifterne er steget, fordi flere patienter skal behandles for mere komplicerede sygdomme, og fordi sygehusmedicinen er blevet dyrere. Dertil kommer, at Sjællands Universitetshospital også har et underskud på 2018-budgettet.

Læs mere om besparelser i regionerne og fremtidens sundhedsvæsen