Specialafdeling vil fyre 40 medarbejdere

Det højtspecialiserede Hammel Neurocenter bliver igen ramt af sparekniven. De ansatte er i forvejen under massivt pres, men lukning af 8 senge medfører nye fyringer.

Oprettet: 12.09.2017
Michael Bech, mib@dsr.dk
Lizette Kabré

De ansatte på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har prøvet det før. Men nye fyringer og nedskæringer gør det ikke nemmere at få hverdagen til at fungere, yde patienterne den optimale pleje og undgå at blive sygemeldt med stress.

Ledelsen på Hammel Neurocenter har således bestemt sig for at lukke 8 af de 59 senge til afdelingens højtspecialiserede neurorehabiliteringstilbud. Og det medfører fyring af 40 medarbejdere på hospitalet.

"Det er rigtig trist. Der er rigtig mange berørte medarbejdere, vi skal sige farvel til. Det værste er, at der er mange kompetencer, som forsvinder, og de er svære at erstatte på den korte bane," siger sygeplejerske Trine Balker, der er næstformand i lokalmedarbejderudvalget på Hammel Neurocenter.

Ifølge hende kommer sengelukningerne som en overraskelse for alle på hospitalet.

Læs også Fyringer på Hammel Neurocenter i vente

”Nogle gange har vi været nødt til at ’køre ned’ i sengepladser. Men aldrig så mange. Vi ved, patienterne er derude - de bliver bare ikke visiteret til os," siger Trine Balker.

Grunden til nedskæringerne skal findes i den manglende efterspørgsel efter sengepladser på hospitalet fra de andre regioner. Halvdelen af Hammel Neurocenters budget er nemlig bundet op på henvisninger af patienter fra andre landsdele.

Det ligner kassetænkning”

”Region Syddanmark og Nordjylland har reserveret pladser, de ikke bruger. Paradokset er så, at der samtidig er midtjyske patienter med hjerneskader, der venter på at få det højt specialiserede tilbud, Hammel Neurocenter kan give. Men de er nu på venteliste,” siger Hanne Holst Long, som er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland.

Politikerne i Region Midtjylland er også ærgerlige over, at de andre landsdele ikke længere i samme grad henviser patienter med svære hjerneskader til specialtilbuddet i Hammel.

"Jeg er fuldstændig uforstående over for, at de andre regioner i mindre grad henviser patienter til Hammel. Det ligner kassetænkning," siger hospitalsudvalgsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Hanne Holst Long er stærkt bekymret over, at en række patienter i den erhvervsaktive alder nu ikke længere kan hjælpes tilbage til arbejdsmarkedet.

”Patienter med svære hjerneskader er for eksempel en håndværker, der er faldet ned fra taget, unge mennesker, der overfaldes i nattelivet eller midaldrende som pludselig i deres bedste erhvervsaktive alder falder om med en hjerneblødning. Det er mennesker, som har livet i stor stil foran sig. Og de kunne hjælpes til at komme tilbage i arbejde via Hammel Neurocenter,” siger Hanne Holst Long.

”Husk det menneskelige element”

Kredsnæstformanden forudser også, at det bliver stadigt sværere at tiltrække sygeplejersker med den rette, store specialviden til Hammel Neurocenter.

”De sygeplejersker, der er tilbage efter endnu en fyringsrunde, er allerede frustrerede over, at de ikke kommer til at kunne levere den kvalitet, de faktisk kan. Beslutningstagerne bør huske på og prioritere det menneskelige element, hvor det handler om at få borgerne tilbage til livet og en god livskvalitet,” siger Hanne Holst Long.

En af de berørte sygeplejersker fra Hammel Neurocenter, Mette Nørtoft, reagerede i et debatindlæg, efter hun havde fået beskeden om de mange fyringer:

”Inderst inde er jeg begyndt at miste troen på, om det her nogensinde får ende. Sundhedsvæsenet er i dag under så massivt et pres, at jeg har svært ved at finde plads til den omsorg og kvalitet, som jeg mener patienter og pårørende har krav på – patienter som er ramt så massivt på deres fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle funktion, og som er dybt afhængige af fagprofessionelle, der har muligheden for at udøve deres fag, uden konstant at blive presset på tid og kravet om at effektivisere,” skriver specialeansvarlig sygeplejerske på Hammel Neurocenter, Mette Nørtoft, i Jyllands-Posten.

Læs flere artikler om relaterede emner