Stor interesse for sygeplejerskeuddannelsen

Næsten 5.000 unge har søgt ind på landets sygeplejerskeuddannelser som 1. prioritet. Det er omkring 1.000 flere, end der er plads til på uddannelserne.

Oprettet: 05.07.2019
Morten Jakobsen, mja@dsr.dk
Sygeplejerskeuddannelsen er den næstmest søgte professionsbacheloruddannelse

Antallet af studiepladser på landets sygeplejerskeuddannelser er rekordhøjt i år. Der er kommet 230 flere pladser end sidste år, så der efter sommerferien bliver plads til i alt  4.074 nye studerende  – 230 flere end sidste år. Og der er altså hele 4.991, som har søgt sygeplejestudiet som 1. prioritet, viser opgørelsen, som netop er blevet offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

De 4.991 1. prioritetsansøgere gør sygeplejerskeuddannelsen til den næstmest søgte professionsbacheloruddannelse i landet. Kun pædagogstudiet har flere ansøgere. Den store interesse betyder altså, at der er flere 1. prioritetsansøgere, end der er studiepladser.

"Det er virkelig skønt at se, at der er så stor interesse for sygeplejefaget blandt de unge. Vi kan se, at der vil mangle 6.000 sygeplejersker i 2025, og politikerne har stort fokus på at skaffe flere sygeplejersker. Øget optag på uddannelserne er et af elementerne til at få flere sygeplejersker, og derfor er det godt at se, at de unge også er interesserede i faget. Og det er jo et dejligt fag med mange muligheder, som de unge nu er på vej ind i," siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Den kliniske del skal følge med

De sygeplejestuderende er også glade for, at faget tiltrækker mange nye unge. Men peger samtidig på, at kvaliteten i uddannelsen ikke må dale med det øgede optag.

"Det gør mig virkelig glad at se, at der er så stor interesse for vores skønne fag. De 230 ekstra uddannelsespladser, som bliver besat nu, er første skridt mod at få uddannet flere sygeplejersker. Men det er vigtigt, at der følger ressourcer med, så både den teoretiske og den praktiske del af uddannelsen har ordentlig kvalitet," siger Kamilla Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, SLS.

"De halvandet år af uddannelsen, som foregår i klinisk praktik, er meget væsentlige. Derfor skal det øgede optag følges af, at der uddannes kliniske vejledere nok i kommuner og regioner og af, at der både oprettes praktikpladser og afsættes tid til uddannelsesopgaverne i vagtplanerne," siger Kamilla Futtrup fra SLS.

Sidste år var det samlede ansøgertal til sygeplejestudiet på 5.109, så der er sket et lille fald på omkring 2 procent i ansøgertallet. Det svarer nogenlunde til det generelle fald i antal ansøgere til de videregående uddannelser i Danmark.

Opgørelsen hos ufm.dk

Læs også DSR og SLS’s udspil: ”Flere sygeplejersker NU”

Læs mere om sygeplejerskeuddannelsen