Strejken udvides for fjerde gang: Rammer især overgangen fra sygehus til kommune

Yderligere 315 sygeplejersker vil strejke fra tirsdag den 31. august. Det er sygeplejersker i kommunerne, der denne gang nedlægger arbejdet, og det kommer især til at ramme borgere i overgangen fra sygehus til kommune. 

Oprettet: 02.08.2021
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Fra døgnets begyndelse den 31. august vil yderligere 315 sygeplejersker strejke. Det er konsekvensen af, at Dansk Sygeplejeråd i dag har varslet en udvidelse af strejken med begyndelse om fire uger.

Anderledes kan det ikke være, lyder det fra Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd:

”Så længe arbejdsgivere og politikere bliver ved med at stikke hovedet i busken, har vi ikke andre muligheder end at stramme skruen. Derfor intensiverer vi nu strejken yderligere ved at udtage 315 af de sygeplejersker, som hver dag er med til at sikre, at kommunen er klar til at tage over, når patienter udskrives fra sygehuset.”

De sygeplejersker, som nu forsvinder, sidder i det led, der skal koordinere og sikre, at borgeren fortsat får den rette pleje, medicin og hjælpemidler efter udskrivning fra sygehusene.  Det vil give problemer i de berørte kommuner, men også på de nærliggende sygehuse. Konsekvensen vil være, at en del – især ældre borgere - ikke kan komme hjem fra sygehuset så hurtigt, som de kunne ønske sig.

”Det gør altid ondt, når sygeplejerskerne strejker, fordi vi ikke kan undgå, at det også går ud over borgere og patienter. Derfor håber jeg også, at dem der sidder med nøglen til en løsning, efterhånden har forstået alvoren,” siger Grete Christensen.

Strejkeudvidelse rammer både kommuner og sygehuse

De udtagne sygeplejersker er stort set alle fra visitationsafdelinger eller hjemmesygeplejen og med ansvar for overgangene fra sygehus til kommune. I Nordjylland gælder det primært sygeplejerskerne i Brønderslev Kommune, mens det i Sjælland er Greve og Guldborgsund kommuner, der rammes.

I Syddanmark er hele syv kommuner berørt, mens det i Hovedstaden primært er Københavns Kommune, der rammes. Der er ikke udtaget yderligere sygeplejersker fra Midtjylland i denne omgang.

Selv om det er kommunale sygeplejersker, der er udtaget, kommer det også til at give problemer for alle de sygehuse, der skal udskrive patienter til de pågældende kommuner.

6.200 sygeplejersker i strejke

Med den nye strejkeudvidelse vil der samlet set være ca. 6.200 sygeplejersker, som strejker fra udgangen af august. I det tal er fratrukket de sygeplejersker, som alligevel ikke kunne strejke, fordi deres arbejdspladser ikke har nok fastansatte sygeplejersker til at dække nødberedskabet.

Oprindeligt blev der udtaget ca. 5350 sygeplejersker. Det er siden reduceret til ca. 4750 pga. de undtagelser fra strejken, som er nødvendiggjort af dårlig bemanding.

Det antal er nu blevet øget over fire omgange:

  • Den 12. juli blev der udtaget yderligere 703 sygeplejersker, som strejker fra den 10. august.
  • Den 19. juli blev der udtaget 225, som strejker fra den 17. august.
  • Den 27. juli blev der udtaget 215, som strejker fra den 25. august.
  • Og i dag er der så udtaget 315 ekstra sygeplejersker, som strejker fra den 31. august.

Se listen over de strejkeudtagne arbejdspladser