Sundhedskartellet støtter lærernes kamp for ret til overenskomst

Det er afgørende for forhandlingerne på hele det offentlige område, at der kommer gang i reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid. Det siger formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Oprettet: 06.10.2017
Rudi Damkjær, rudidamkjaer@dsr.dk
Foto: Simon Klein Knudsen

"Det er en hjørnesten på det offentlige arbejdsmarked, at der er adgang til at forhandle overenskomst for de ansatte. Og når KL og Moderniseringsstyrelsen afviser at forhandle om lærernes arbejdstid, så bryder de med den danske model. Det kan vi ikke acceptere, og derfor står alle de offentlige organisationer sammen om at kræve forhandlinger," siger Grete Christensen.

Grete Christensen er som formand for både Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet medunderskriver på et brev fra Forhandlingsfællesskabet og CFU til minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og formand for KL’s lønudvalg Michael Ziegler. Brevet understreger, at alle offentligt ansattes organisationer bakker op om lærernes ret til at forhandle en ny arbejdstidsaftale.

Den fælles henvendelse kommer efter, at de offentlige arbejdsgivere har afvist at erstatte den lov, der blev indført for at regulere lærernes arbejdstid efter konflikten i 2013, med en overenskomst. I dag har lærerne ingen overenskomstaftale om deres arbejdstid.

"Med denne henvendelse har vi signaleret, at vi står sammen som offentligt ansatte. Vi har i Danmark en model, hvor lønmodtager og arbejdsgiver i fællesskab finder løsninger ved forhandlingsbordet, og vi kan ikke leve med, at staten og kommunerne sætter den model ud af funktion og vil diktere arbejdsvilkår ved lovgivning. Hvis ikke det bliver løst, bliver det nogle meget svære forhandlinger på alle områder af det offentlige arbejdsmarked," siger Grete Christensen.

Sundhedskartellet samler 11 sundhedsfaglige organisationer, der alle organiserer ansatte i sundhedssektoren. Den fælles henvendelse er underskrevet af forhandlingsudvalget i CFU og Forhandlingsfællesskabet, der omfatter Sundhedskartellet, BUPL, FOA, 3F, Lærernes Centralorganisation, SL, Akademikerne, HK Stat, HK Kommunal, OAO Stat, CO10 og Dansk Bioanalytikere.