Sundhedsminister klar til kommunal specialuddannelse til sygeplejersker

”Jeg vil meget gerne se på muligheden for en videre- eller specialuddannelse til sygeplejersker i kommunerne,” lød det mandag fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), da hun talte ved åbningen af Dansk Sygeplejeråds kongres.

Oprettet: 09.05.2016
Kristine Jul Andersen, kja@dsr.dk

Der var stor anerkendelse til sygeplejerskernes arbejde fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), da hun mandag middag holdt tale ved åbningen af Dansk Sygeplejeråds kongres i Tivoli Congress Center i København.

”Den faglighed og det engagement, som I har med jer hver dag, vil jeg gerne kvittere for. I har min dybeste respekt – og det har I sammen med de mange faggrupper, der hver dag arbejder for at forbedre vores fælles sundhedsvæsen,” lød det blandt andet fra Sophie Løhde.

Hun meldte klart ud, at hun ser sygeplejerskerne som afgørende spillere i sin politiske mission, som er at skabe et sammenhængende sundhedsvæsen for patienterne og borgerne. Det kræver noget særligt:

”Når vi taler om bedre kvalitet og sammenhæng i sundhedsvæsenet, så drejer det sig i høj grad også om kompetencer. Vi skal sikre os, at kommunerne har de rette kompetencer til de opgaver, som kommunerne allerede i dag løfter, og som på sundhedsområdet kun bliver større i årene, der kommer,” sagde ministeren og fortsatte:

”En af de store udfordringer, som jeg selv oplevede, da jeg i sin tid var en uge i praktik på Sydvestjysk Sygehus, er, at de ældre bliver udskrevet tidligere end før, de har ofte komplekse behov, som kommunen skal kunne håndtere. Det skal de i alle 98 kommuner, og her er det vigtigt, at sundhedspersonalet er rustet til at tage sig af de ældre og de svære patienter.”

Og ministeren satte konkrete løfter om uddannelse bag ordene, da hun greb Dansk Sygeplejeråds ønske om en generel specialuddannelse til de kommunale sygeplejersker:

”Derfor vil jeg også meget gerne være med til at se nærmere på behovet for et kompetenceløft i form af en videre- eller specialuddannelse for sygeplejersker i kommunerne.”

Denne udmelding blev der kvitteret for med store klapsalver fra salen, før hun kunne fortsætte:

”For jeg ved også, at jo flere sygeplejersker der er i kommunerne med de rette kompetencer, jo bedre bliver kvaliteten af tilbuddene. Og kvaliteten skal selvfølgelig være god, uanset hvor i landet, man bor. Vi skal sikre, at alle borgere får samme høje kvalitet i behandlingen uanset postnummer. Der er det desværre sådan i dag, at der er store geografiske forskelle på den behandling, vi får, hvis vi bliver syge.”

Forslaget om en specialuddannelse for kommunalt ansatte sygeplejersker er et af de centrale forslag i Dansk Sygeplejeråds 15 forslag til et mere sammenhængende sundhedsvæsen med mennesket i centrum, som blev lanceret her i foråret.

Og ministeren refererede da også til udspillet, da hun kom ind på de mange øvrige initiativer, som regeringen for tiden har fokus på. Sophie Løhde glædede sig over, at "Et sammenhængende sundhedsvæsen med mennesket i centrum” efter hendes vurdering flugter med mange af de ting, regeringen også ønsker at sætte fokus på.

Ministeren kom i afslutningen af sin tale ind på travlheden i sygeplejerskernes hverdag:

”Det gør indtryk at møde så mange kompetente og engagerede medarbejdere. I er også nogle travle medarbejdere, og jeg anerkender, at der mange steder er en presset hverdag. Travlheden er et vilkår – det er den i den offentlige sektor og i den private. Derfor skal vi sammen blive bedre til at stille skarpere på kerneopgaven.”

Det fik efterfølgende formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen til at kommentere, at vi er nået dertil, hvor travlheden ikke længere er et vilkår – det er blevet for meget.

Læs ” Mere komplekse patienter kræver kompetenceløft af sygeplejersker”

Læs også