Sundhedsplejersker er afgørende i den tidlige indsats

På den kommende finanslov vil regeringen afsætte 45 mio. til sundhedsplejerskeprojekter målrettet sårbare børn. Det er rigtig positivt, at der sættes penge af til tidlige indsatser, og sundhedsplejerskers tværfaglige samarbejde med pædagogerne. Og så er der brug for at få uddannet flere sundhedsplejersker, mener DSR.

Oprettet: 24.08.2018
Maya Bille, mbi@dsr.dk

Det betaler sig, når sundhedsplejersker bruger tid med nye familier og sårbare børn. Derfor vil regeringen bruge i alt 45 mio. kr. i 2019 til udvikling og afprøvning af indsatser i sundhedsplejen. Regeringen og børne- og socialminister Mai Mercado vil eksempelvis finde frem til de gode indsatser, hvor sundhedsplejen understøtter sårbare familier med små børn og udbrede dem. Og det er godt set, mener formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

”Sundhedsplejerskerne har en unik adgang til alle familier. Den tidlige indsats, hvor sundhedsplejersken sætter ind kan gøre en positiv forskel for resten af børnenes liv. Og derfor er det nogle gode projekter, som regeringen vælger at sætte penge af til. Det er rigtig set, at der den tidlige indsats skal løftes. Men vi skal ikke udelukkende fokusere på de sårbare familier. Vi vil simpelthen miste nogen i svinget, hvis ikke de gode initiativer bredes ud,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Hun håber derfor, at de 10 millioner, der skal gå til at styrke det tværfaglige samarbejde med pædagogerne ved, at sundhedsplejersker kommer på besøg i daginstitutioner, kan blive et startskud til et styrket tværfagligt samarbejde. En styrkelse af det tværfaglige samarbejde som Dansk Sygeplejeråd sammen med blandt andre BUPL har efterlyst i flere år.

Der skal uddannes flere sundhedsplejersker

Sundhedsplejerskerne bidrager med en vigtig indsats inden for børns første 1.000 dage af livet, og der er stor efterspørgsel på deres kompetencer. Derfor skal der også bruges penge på at uddanne nogle flere, mener Grete Christensen.

”Udspillet giver flere penge til værdifulde sundhedsplejersketimer, der kan gøre en stor forskel for den enkelte familie. Men hvis skal bruge pengene rigtigt skal der også sættes penge af til, at kommunerne kan uddanne flere sundhedsplejersker. Lige nu ser vi flere og flere tilfælde, hvor det ikke er muligt, at besætte stillingerne ude i kommunerne,” siger hun. 

Læs mere om ”1.000-dages-program – en bedre start på livet”